07.4.2016

Palloliiton toimisto on käsitellyt ja tehnyt päätöksen koskien vastalausetta Futsal-liigakarsintaotteluun PP-70 - PS Villa liittyen.

PÄÄTÖS PS VILLAN TEKEMÄÄN VASTALAUSEESEEN 3.4. PELATUSTA FUTSAL-LIIGAKARSINTAOTTELUSTA PP-70 – PS VILLA

Taustaa
PS Villa on tehnyt 5.4. vastalauseen otsikon ottelusta. Vastalauseessa vaaditaan ottelutuloksen mitätöintiä ja uusintaottelua sekä tuomion jälkeen seuranneiden varoitusten hylkäämistä. PS Villan mukaan erotuomari on virheellisesti tuominnut jatkoajalla PS Villan viidennestä virheestä PP-70:lle 10 metrin vapaapotkun. PP-70 teki siitä maalin ja siirtyi ottelussa 4-3 johtoon, kun peliä oli enää noin 2 minuuttia jäljellä.

PP-70 esittää vastineessaan, että heidän tulkintansa mukaan erotuomari ei ole tehnyt sääntöjen vastaista ratkaisua. PP-70:n mukaan virheiden määrä on koko ottelun ajan ollut selvästi näkyvillä ja kukaan ei kyseenalaistanut niitä ottelun aikana. Ja mikäli virheiden määrä olisikin ollut väärä, niin PS Villalle on kuitenkin ilmoitettu sääntöjen mukaisesti viiden virheen täyttyminen, jolloin heidän olisi pitänyt reagoida siihen pelillään, eikä syyllistyä enää rikkomuksiin.

Ottelun molemmat erotuomarit kertovat selvityksessään, että he luottivat toimitsijapöydän ilmoitukseen virheiden määrästä eikä heillä ollut syytä epäillä niiden luotettavuutta. Heille selvisi vasta pelin jälkeen kumulatiivisten rikkomusten laskentavirhe.

Koko peli oli videoitu ja sen perusteella on selvää, että PP-70 sai 10 metrin vapaapotkun jo PS Villan viidennestä rikkomuksesta.

Sääntökohdat
Futsalsääntöjen 13-kohdan perusteella joukkueen samalla puoliajalla tekemästä kuudennesta kumulatiivisesta rikkomuksesta alkaen potkaistaan 10 metrin vapaapotku. Joukkueen toisella puoliajalla tekemät kumulatiiviset rikkomukset siirtyvät jatko-otteluun.

Kilpailumääräysten 23 §:n 2-kohdan mukaan vastalause on lähetettävä kahden vuorokauden kuluessa ottelusta kilpailun järjestäjälle. Saman pykälän 5-kohdan mukaan erotuomarin ottelua koskevat päätökset ovat futsalsääntöjen 5 §:n mukaan lopullisia. Tällaisia päätöksiä vastaan tehdyt vastalauseet eivät pääsääntöisesti voi johtaa uusintaotteluun. Kilpailun järjestäjä voi kuitenkin määrätä uusintaottelun, mikäli erotuomari on tehnyt sääntöjen vastaisen ratkaisun.

Lopputulos
Asiassa on käynyt selvästi ilmi, että PS Villalle tuli vasta viides virhe, kun erotuomari tuomitsi 10 metrin vapaapotkun PP-70:lle, joka teki siitä 4-3 johtomaalin. Aikaa oli tuossa vaiheessa enää noin 2 minuuttia jäljellä.

Kotijoukkue toimii näissä otteluissa toimitsijana ja kirjaa muun muassa kumulatiiviset rikkomukset erotuomareiden merkistä. Tässä tapauksessa kotijoukkue, PP-70:n, toimitsijat olivat tehneet inhimillisen virheen ja merkanneet yhden PP-70:n saaman rikkomuksen PS Villalle. Valitettavasti kukaan ei huomannut ottelun aikana tätä virhettä, jonka johdosta PP-70 sai 10 metrin vapaapotkun aiheetta. Viime kädessä vastuu kuuluu erotuomareille ja heidän katsotaan tehneen sääntöjen vastaisen ratkaisun, mikäli 10 metrin vapaapotku tuomitaan, vaikka ei ole vielä kuutta rikkomusta tehty.

PÄÄTÖS
PS Villan vastalause hyväksytään ja ottelu määrätään uudelleen pelattavaksi. Vastalausemaksu palautetaan PS Villalle.

UUSINTAOTTELUN PELAAMISESTA
Uusintaottelu pelataan täsmälleen samoilla kokoonpanoilla kuin alkuperäinen peli. Mikäli pelaaja (pelaajia) on kykenemätön pelaamaan uusintaottelussa loukkaantumisen tai sairastumisen johdosta, voidaan hänet korvata uudella pelaajalla kilpailun järjestäjän luvalla. Luvan saaminen edellyttää, että sairastumisesta tai loukkaantumisesta on esittää lääkärintodistus. Hakemuksesta voi kilpailunjärjestäjä muustakin pelaajaan liittyvästä pakottavasta syystä antaa luvan korvata kyseinen pelaaja toisella pelaajalla.

Kaikki alkuperäisen ottelun tilastomerkinnät poistetaan. Tämä koskee siis myös varoituksia ja punaisia kortteja.