Ville Lehtinen: Esitys voi alkaa, nostakaa Tarzan puuhun!

02.4.2011

Minä pidin Sauli Niinistöstä ja enimmäkseen arvostin häntä tasan siihen päivään, kun hän tuli valituksi Suomen Palloliiton puheenjohtajaksi. Ajattelin yksinkertaisesti, että nyt tulit Sauli sellaiselle alueelle, jossa sinulla ei ole sitä alalle vaadittavaa tietotaitoa, jota tuohon tehtävään vaaditaan. Sitten 31.3.2011 Niinistö vahvisti asian; Mika-Matti Paatelainen on valittu A-maajoukkueen päävalmentajaksi liiton ykkösvalintana.

Paatelainen kommentoi tuoreeltaan valintaa unelmien täyttymykseksi ja mikäpä ettei. Valintahan on täydellisen toiveunen toteuma. Mitä sellaista Paatelainen on valmentajana esittänyt, että hän saa monivuotisen mahdollisuuden maajoukkueen päävalmentajana? Sarjanousu tai kolmanneksi pääseminen ei ole vielä voittamista, kun mestaruuksista pelataan. Ei sen pidä riittää, että valmentaa skottiseuraa kahdeksan kuukautta hyvin. Paatelaisella oli Kilmarnockissa kaikki hyvin ja kaikki kesken, kaikki. Paatelainen on 44-vuotias ja Suomen maajoukkue on nuori. Urastrategisesti kutsu Suomen A-maajoukkueen peräsimeen tulee kuitenkin Paatelaiselle valmentajan murrosiässä ja laskukaavan pohjanahan on Paatelaisen uran kesto ammattivalmentajana tähän päivään asti. Toisaalta kun kutsu tällaiseen pestiin käy, on siitä kyllä hyvin vaikea kieltäytyä. Pestin vastaanottaminen sisältää Paatelaisen urakehityksen kannalta kuitenkin mahdollisen miinan.

Ajatellaanpa asiaa näin; Paatelaisella on mestaruuksien ja menestyksen tilalle tarjota arrogantti ja kiivas luonne. Paatelainen jos kuka joutuu pelaajiensa kanssa helposti ristiriitoihin ja nyt puhutaan pitkästä liitosta. Vaikka tulevat karsinnat alkaisivat kuinka kehnosti tahansa, ei Paatelaisen palli heilu (Kanervan palli ei tule koskaan heilumaan). Mikäli Paatelainen myöhemmin itse jättää paikkansa kesken kauden tai hänet siirretään syrjään, niin toista mahdollisuutta Suomen A-maajoukkueen päävalmentajana tuskin tulee. Jos olet hyvä ja menestyt, ei markkina-arvosi kaiken järjen mukaan ainakaan laske. Sitä markkina-arvoa, kokemusta ja menestystä Paatelaisen olisi allekirjoittaneen mielestä kannattanut kasvattaa. Nyt meriitit riittivät valintaan, mutta ajankohta ei ollut Paatelaisen kannalta välttämättä otollinen. Minä ainakin odotan Paatelaiselta menestystä ilman mitään selittelyitä. Nyt on tuloksen tekemisen aika ja moni jää toiveikkaana odottamaan, viekö Paatelainen meidät arvokisoihin. Minä en henkilökohtaisesti usko näin vielä olevan.

Ville Lehtinen

----

Ville Lehtinen on entinen huippupelaaja, joka räväkällä persoonallaan ihastutti ja vihastutti niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Lehtinen pelasi urallaan mm. HJK:ssa, Tampere Unitedissa, AC Oulussa, Allianssissa, Sheffield Unitedissa sekä Bodo/Glimtissä. Lue lisää Lehtisestä.