Ville Lehtinen AC Oulun tilanteesta: Häntä heiluttaa koiraa

19.2.2011

VILLE LEHTINEN

Ville Lehtinen on entinen huippupelaaja, joka räväkällä persoonallaan ihastutti ja vihastutti niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Lehtinen pelasi urallaan mm. HJK:ssa, Tampere Unitedissa, AC Oulussa, Allianssissa, Sheffield Unitedissa sekä Bodo/Glimtissä. Lue lisää Lehtisestä.

Häntä heiluttaa koiraa

Suomalainen jalkapalloilu on nähnyt taloussotkuja ja muitakin epämääräisiä seikkailuja. Niistä ja monesta muustakin tarinasta on syntynyt Suomeen jalkapallokulttuuria ja värikästä historiaa. Liigaseuroille asetetuilla taloudellisilla vaatimuksilla pyritään välttämään pahimmat selkkaukset ja varsinkin väärinkäytökset. Pitääkö jalkapallon kuitenkaan olla niin kabinettikelpoista, että inhimillisyys jalkapallon arvona jää täysin unholaan?  Lisenssimääräysten pykälä 10.1 l muodostuikin talousasiansa myöhässä järjestäneen Oululaisen liigaseuran kohtaloksi. Onko taustalla kenties se, että liigalle ja liitolle sopi sittenkin paremmin sarja pelattavaksi kolmellatoista joukkueella neljäntoista sijaan ja tästä syntyi loistopaikka toteuttaa tuo suunnitelma. Sääntökirjaa ainakin tavataan kuin piru raamattua..

Juhani Ahoa lainatakseni, tässä on kyllä tehty nyt ”tikusta asiaa”. Eikä vähiten siksi, että vaikka AC Oulun talousasiat olivatkin määräaikaan mennessä pielessä, niin ne korjattiin. Valituslautakunta voi vain erityisen painavasta syystä pykälän 10.1 I mukaan tehdä muutoksia lisenssikomitean päätöksiin sellaisissa asioissa, jotka eivät olleet komitean käytössä sen tehdessä päätöstään. Säännöt ovat sääntöjä, mutta liiton tulisi ehdottomasti ja vieläpä esimerkillisesti olla kylvämässä aivan erilaista tunnetilaa jalkapalloväkeen, kuin mitä tämän politbyroon päätös nyt mieliin saattaa. Tällä päätöksellä liitto teki hyvin surullisiksi pelaajat, valmentajat, seuran toimihenkilöt, kannattajat ja varmasti jopa suurimman osan AC Oulun vastustajista.

Taloussäännöksillä pyritään suojaamaan ennen kaikkea pelaajien eli työntekijöiden palkkaturvaa. Nyt voidaan kuitenkin olla pahimmillaan tilanteessa, että leipänsä pelaamisella ansaitsevan jalkapalloilijan on jo muutenkin lyhyellä urallaan edettävä tämän kautta katastrofaaliseen työseikkailuun. Liigalisenssikomitean tehtävänä olisi ilmeisesti kuitenkin estää sellaista tapahtumasta. AC Oulu korjasi toimintaedellytyksiään, jotta se voisi taata toimintansa tulevalle kaudelle. Olkoonkin niin, että se teki sen moneen kertaan myöhässä ja määräajan jo umpeuduttua. Silti toiminnan taloudelliset edellytykset todistettavasti korjattiin ennen kauden alkua ja siitä syystä moinen päätös tuntuu hyvin epädiskreetiltä sekä auttamatta epäloogiselta.

Seurojen profiilipelaajilla on sopimuksissaan pykäliä, joilla sopimuksista pääsee irti, mikäli työnantajalla ei pelatakaan sopimusvuonna liigaa. Kun näin käy Oulun kohdalla, niin seuran selviytyminen jalkapallon ykkösessäkin ilman avainpelaajiaan on epävarmaa. Edellä mainituista syistä olen maallikkona ja oman oikeustajuni kautta syvästi eri mieltä Heikki Halilan kanssa siitä, että seuran talous on tulevaa kautta ajatellen oltava tasan kunnossa silloin, kun sen määräysten mukaan pitää sitä olla. Nyt nuijitulla päätöksellä suomalaiseen jalkapallokulttuuriin ja sen historiaan kylvettiin vihan ja katkeruuden siementä, jonka seuraukset saattavat ilmentyä erinäköisinä primitiivireaktioina tulevaisuudessa. On turha kuvitellakaan, että AC Oulun seuraihmiset tai seuran kannattajat koskaan unohtaisivat tätä päätöstä tai niitä ihmisiä, jotka sen antoivat.

Ammattiurheilun ympärillä toimii valitettavasti joitakin sellaisia oppineita opportunisteja, jotka haluavat hinnalla millä hyvänsä julkisuudesta ja urheilun piikistä oman annoksensa. Tällä tavoin vääristyneen motivoituneet ihmiset saavat narsisminsa huumassa aikaan täysin järjenvastaisia päätöksiä, kuten nyt.  Esimerkiksi Heikki Halilan ei kyllä tarvitse tulla pukukoppiin köyhänä ja kouluttautumattomana jalkapalloilijana, joka luuli pelaavansa liigaa kaudella 2011. AC Oulun kopissa istuu varmasti myös nuori, jolla on sekä kykyjä että haaveita. Nekö unelmat ja mahdollisuudet haudattiin elävältä Suomen Palloliiton valituslautakunnan 15.2.2011 antamalla päätöksellä?

Tulevaisuuden muistoa kunnioittaen,

Ville Lehtinen