Omat pelit pystyyn!

Omat pelit pystyyn!

05.7.2016

Ja nämä pihapelit ovat todellakin tärkeässä asemassa pelaajien kehittymisen kannalta, kirjoittaa Mika Kottila.

Mika Kottila on entinen huippupelaaja, joka pelasi urallaan 31 A-maaottelua ja Mestarien liigaa HJK:ssa. MPS-kasvatti voitti HJK:ssa kertaalleen myös Veikkausliigan maalikuninkuuden. Ulkomailla "Hirvi" pelasi Norjassa, Ruotsissa ja Englannissa. Juniorivalmentajana vuodesta 2007.

Omat pelit pystyyn!

Viime aikoina on paljon taas keskusteltu omatoimisen harjoittelun vähyydestä ja kuinka ennen pelattiin paljon enemmän niitä pihapelejä. Ja nämä pihapelit ovat todellakin tärkeässä asemassa pelaajien kehittymisen kannalta.

Nykypäivänä kaikki syyttävät Ipadeja ja muita härpäkkeitä, joiden takia juniorit eivät käy enää potkimassa keskenään. Kun me olimme nuoria, ei näitä laitteita ollut vaan pelasimme pihalla ja lähikentällä koko ajan. Nyt maailma on erilainen, mutta emme voi mennä vain näiden tekosyiden taakse. Homma menee niin, että jos junnut eivät itse järjestä näitä pihapelejä, niin niitä on heille järjestettävä!

Lähes kaikki kentät ovat vapaina arki-iltapäivisin kello 14-17. Tässä on täydellinen sauma järjestää vapaamuotoista pelailua. Seuran pitää hoitaa paikalle yksi ns. ohjaaja, joka valvoo, että kentällä ei synny tappeluita. Muuten pelaajat voivat pelailla keskenään ja nauttia ”pihapeleistä”. Eli ohjattua toimintaa ei tarvita lisää, vaan juuri tätä vapaamuotoista pelaamista. Eli meidän on järjestettävä näille nykynuorille ohjelmaa, eikä vaan syytellä nyky-teknologiaa.

Seura saa samalla esimerkiksi omalle A- tai B-juniorille mukavan työpaikan, kun hän valvoo kentän tapahtumia näissä pihapeli-iltapäivissä. Ja tähän toimintaan voi varmasti hakea erilaisia tukia.

Olosuhteilla on iso merkitys myös totta kai. Kun menet nykypäivänä minkä tahansa hiekkakentän ohi, niin kentällä ei ole ketään. Kun taas katsot tekonurmelle, niin siellä ne lapset viihtyvät. Ihan ymmärrettävää näin, tekonurmet ovat parhaimmillaan kuin nuorisotaloja. Ne keräävät alueen lapset yhteen ja meidän seurojen ja futisihmisten on nyt saatavat heidät innostumaan ”pihapeleistä”.

Toimitaan, ei selitellä!

Lähde: 90min 2/2016 / Kottilan Kynä