(C) Jani Sarajärvi

Jani Sarajärvi: Tanskalainen kultakaivos vol. 2

05.2.2015

Jani Sarajärvi kävi Tanskassa ammentamassa valmennusoppia ja kertoo Kymppipaikka.fi:n juttusarjassa näkemästään ja kokemuksistaan. Tanskan reissun päätöskolumnissaan hän kertoo FC Midtjyllandin yhteistyöstä nigerialaisseuran kanssa.

Kuten muistatte ensimmäisestä Tanska-kirjoituksestani, FC Midtjyllandilla on hyvin toimiva akatemia. Akatemian toiminta ei kuitenkaan rajoitu pelkästään Tanskaan, vaan seura tekee yhteistyötä nigerialaisen FC Ebedein kanssa. FC Ebedei on kotoisin Lagosista (15–21 miljoonaa asukasta riippuen lähteestä) ja pelaa maan toiseksi ylimmällä sarjatasolla. Seuraa johtaa entisen Nigerian maajoukkuepelaajan Sunday Olisehin veli Churchill Oliseh.

FC Midtjyllandin ja FC Ebedein välisen sopimuksen perusteella tanskalaisseuralla on etuosto-oikeus nigerialaisseuran pelaajiin. Joka vuosi muutamalla FC Ebedein pelaajalla on mahdollisuus saada sopimus FC Midtjyllandin akatemian kanssa. Lahjakas pelaaja saapuu seuraan testijaksolle, jonka aikana hän yrittää ansaita itselleen paikan akatemiasta. Sopimuksen saatuaan pelaajan työ kohti edustusjoukkuetta ja Euroopan huippua jatkuu entistä tiiviimmin.

Tälläkin hetkellä sekä FC Midtjyllandin akatemiassa että edustusjoukkueessa pelaa useita nigerialaisia pelaajia. Parhaat ovat raivanneet tiensä Eurooppaan, ja seura on tienannut siirroilla rahaa. Pelaajille, jotka eivät pääse akatemiasta edustusjoukkueeseen, yritetään löytää paikka muista seuroista tai sitten he menevät takaisin Nigeriaan. Siellä heillä on edelleen mahdollisuus kehittyä pelaajina ja tulla jonain päivänä takaisin Eurooppaan tai jatkaa uraansa omassa maassaan. FC Midtjyllandin U19-joukkueen päävalmentaja Kenneth Andersen kertoi seuran pitävän tärkeänä myös sopimuksetta jääneiden pelaajien asioiden hoitamista laadukkaasti.

Onko meillä Suomessa mahdollista tehdä jotain samanlaista kuin FC Midtjylland on tehnyt? Mielestäni pelaajakehitys omassa maassamme ja omilla alueillamme on ensiarvoisen tärkeää, koska suomalaisilla pojilla ja tytöillä on samanlainen potentiaali kehittyä huippupelaajaksi kuin minkä tahansa muun maan lapsilla. Potentiaalia on silti muuallakin.

Nigeriassa on yli 177 miljoonaa ihmistä ja koko Afrikassa yli miljardi. Olisiko meillä tärkeää katsoa myös kauemmas pelaajakehitystä parantaessamme ja talentteja etsiessämme? Onko joku seura valmis tekemään saman kuin niin moni muu seura on Euroopassa FC Midtjyllandin tavoin tehnyt?

Siinä hieman pohtimista etenkin seurajohtajille. Seuraava juttu on kirjoitettu Turkista, koska suunnitelmien muutoksen vuoksi menin tähän historialtaan ja kulttuuriltaan rikkaaseen maahan seuraamaan eri joukkueiden harjoitusleirejä.

Jani Sarajärvi

Lue myös: Jani Sarajärvi: ”Opintomatkalle Eurooppaan”
Lue myös: Jani Sarajärvi: Tanskalainen kultakaivos
Lue myös: Jani Sarajärvi: Jään päällä
Lue myös: Jani Sarajärvi: Palautteen tärkeys
Lue myös: Jani Sarajärvi: Goalbox-Peter ja maalinteon harjoittelu

Jani Sarajärvi on entinen jalkapalloilija ja nykyinen valmentaja. Hän on FC Kurenpoikien kasvatti, mutta on pelannut uransa aikana muun muassa VPS:ssa, IFK Norrköpingissä, AC Allianssissa, FF Jarossa sekä TPS:ssa. Hänellä on tilillään myös yksi A-maaottelu. Parin edelliskauden ajan Sarajärvi on toiminut Kakkosessa pelaavan FC YPA:n sekä Futsal-liigan Sievi Futsalin päävalmentajana. Sarajärvi pitää välivuotta valmennuksesta ja aikoo ammentaa oppia ulkomailta. Hän raportoi opintomatkansa edesottamuksista Kymppipaikalle.