Jani Sarajärvi: Goalbox-Peter ja maalinteon harjoittelu

Jani Sarajärvi: Goalbox-Peter ja maalinteon harjoittelu

05.1.2015

Jani Sarajärvi kävi Tanskassa ammentamassa valmennusoppia ja kertoo Kymppipaikka.fi:n juttusarjassa näkemästään ja kokemuksistaan. Neljännessä kolumnissaan hän valottaa miten maalintekoa harjoiteltiin FC Midtjyllandin akatemiassa.

FC Midtjyllandissa maalintekoharjoituksia veti seuran oman maalintekovalmentajan lisäksi myös Peter Johanesson, joka oli palkattu opettamaan maalintekoa Goalboxissa eli isossa maalintekohäkissä.

Häkki itsessään tarjosi maalintekoharjoitteluun ympäristön, jossa yhdellä pallolla pystyi tekemään lyhyessä ajassa paljon toistoja (harjoituksen rasittavuudesta riippuen 50–300 toistoa 50 minuutissa). Lisäksi Peter oli kehittänyt oman konseptin, jossa ensimmäistä kosketusta ja laukaisutekniikkaa harjoiteltiin asteittain vaikeutuvin harjoittein. 

Peter keskittyi harjoituksen fyysisyyteen ja erilaisiin psykologisiin keinoihin, joilla pelaaja laitettiin harjoituksessa tiukkoihin paikkoihin. Teknisistä asioista keskityttiin aluksi paljon ensimmäiseen kosketukseen, jotta pelaaja voisi sen jälkeen laukaista tilanteessa tarvittavalla tekniikalla. Peter ei antanut kovin paljon palautetta teknisestä suorittamisesta, ehkä tähän vaikutti myös pelaajien hyvä taitotaso.

Pelaajat laitettiin stressitilanteisiin eri tavoin. Peter sanoi käyttävänsä välillä näkemistä rajoittavia laseja ja hapenottoa huonontavaa maskia. Lisäksi hän kuormitti pelaajia paljon harjoituksien aikana, vaikka katsojasta maalintekoharjoittelu ei välttämättä näytä erityisen kovalta. Pelaajat yrittivät suorittaa aina vain enemmän toistoja tietyssä ajassa. Peterin mukaan hänen valmentamisensa on "warrior educationia", hän haluaa kouluttaa kovan harjoittelun kautta taistelijoita. 

Yksi akatemian lupauksista veti maalintekoharjoituksen Titinin noin neljän kilon painoliivin kanssa erittäin keskittyneesti ja kovalla asenteella. Muutkin pelaajat harjoittelivat todella keskittyneesti. Erään pelaajan epäonnistuttua monta kertaa Peter muistutti "mind gamesta", millä hän viittasi siihen, että pelaajan täytyy itse ratkaista tilanne päänsä sisällä. Näin hän pystyy tekemään sen myös pelissä. 

Peter teki pelaajille erilaisia testejä, esimerkiksi 12 laukauksen testissä maali piti tehdä joka neljännellä laukauksella päästäkseen neljään seuraavaan laukaukseen. Jos pelaaja teki maalin viimeisellä 12. laukauksella, pääsi hän seuraavalle asteelle.

Juttusarjan Tanskasta piti päättyä tähän kirjoitukseen, mutta FC Midtjyllandin toiminnasta on pakko kertoa vielä yhden kirjoituksen verran. Tulossa juttu seuran yhteistyöstä nigerialaisen FC Ebedein kanssa.

Jani Sarajärvi

Lue myös: Jani Sarajärvi: ”Opintomatkalle Eurooppaan”
Lue myös: Jani Sarajärvi: Tanskalainen kultakaivos
Lue myös: Jani Sarajärvi: Jään päällä
Lue myös: Jani Sarajärvi: Palautteen tärkeys

Jani Sarajärvi on entinen jalkapalloilija ja nykyinen valmentaja. Hän on FC Kurenpoikien kasvatti, mutta on pelannut uransa aikana muun muassa VPS:ssa, IFK Norrköpingissä, AC Allianssissa, FF Jarossa sekä TPS:ssa. Hänellä on tilillään myös yksi A-maaottelu. Parin edelliskauden ajan Sarajärvi on toiminut Kakkosessa pelaavan FC YPA:n sekä Futsal-liigan Sievi Futsalin päävalmentajana. Sarajärvi pitää välivuotta valmennuksesta ja aikoo ammentaa oppia ulkomailta. Hän raportoi opintomatkansa edesottamuksista Kymppipaikalle.