(c) Kymppipaikka.fi / Jussi Eskola

Dr.Sumi: Missä kliiniset viimeistelijät?

04.7.2014

Jos esimerkiksi Brasilialla olisi joukkueessa yksi puhdas maalintekijä, niin kuinka hyvä joukkue se silloin olisikaan, kirjoittaa Antti Sumiala.

Antti Sumiala on Kymppipaikka.fin kolumnisti. Sumiala kirjoittaa ajatuksiaan sivustolle jalkapallosta ja sen tapahtumista. ”Sumi” on yksi kautta aikojen parhaista suomalaishyökkääjistä. Omalla urallaan hän pelasi 36 A-maaottelua ja teki yhdeksän maalia. Veikkausliigassa Sumi voitti maalikuninkuuden Jazzissa. Ulkomailla hyökkääjä pelasi Hollannissa, Belgiassa, Tanskassa, Saksassa, Turkissa, Sveitsissä USA:ssa sekä Ruotsissa.

Dr.Sumi: Missä kliiniset viimeistelijät?

MM-kisat ovat tarjonneet loistavaa viihdettä, voisi jopa sanoa että meneillään on kautta aikojen parhaat kisat.

Kisoissa on nähty paljon yllätyksiä ja pienemmät maat ovat pystyneet haastamaan isompia maita. MM-kisoissa on kuitenkin korostunut nyky-futiksen yksi ilmiö: missä ovat kliiniset viimeistelijät, eli 9-paikan maalintekijät? Batistuta, Klinsmann, Ronaldo ja kumppanit dominoivat ennen maalitilastoja ja heitä voi pitää hyvällä syyllä pelaajina, joiden tärkein tehtävä oli maalinteko.

Nyt hyökkäyspäässä dominoivat Messi, Neymar, Ronaldo, Rodrigues – kukaan heistä ei ole kuitenkaan klassinen sentterityyppi, vaan enemmän monipuolinen hyökkäyspään pelaaja. Jos esimerkiksi Brasilialla olisi joukkueessa yksi puhdas maalintekijä, niin kuinka hyvä joukkue se silloin olisikaan?

Kisoissa maalivahdit ovat nousseet useassa pelissä sankariksi. Torjuntoja on kertynyt iso määrä, mutta itse näen, että tämä on ollut enemmänkin hyökkääjien heikkoutta. Yritykset ovat olleet ns. sutaisuja, joista puuttuu kokonaan se ajatus, että miten maali tehdään. Maalivahdit ovat tällä tasolla huippuja ja he kyllä torjuvat kaikki päin tulevat vedot.

Angel di Marian voittomaali Sveitsiä vastaan oli hyvä esimerkki maalista, jossa oli ajatus mukana. Maalivahti teki pienen liikkeen toiseen suuntaan ja di Maria sijoitti sisäsyrjällä alakulmaan. Se oli loistava viimeistely, eikä mikään sutaisu, joita on nähty aivan liikaa.

Messi, Ronaldo, Neymar ja Rordigues tekevät toki kaikki paljon maaleja, mutta edelleen korostan: kuinka paljon parempia heidän joukkueensa olisivat, jos kentällä olisi kliininen viimeistelijä heidän tukenaan? Toki tällä tasolla puolustuksen keskellä tila on niin vähissä, jolloin nämä taustalta nousuja tekevät pelaajat saavat enemmän tilaa. Siksi tämä ”vale-ysin” käyttö on yleistynyt.

Kliiniset viimeistelijät ovat joukkueelle kullanarvoisia pelaajia. He voittavat pelejä, vaikka joukkue pelaisi huonosti.

Jos USA:lla olisi kliininen viimeistelijä, olisi joukkue puolivälierissä. Jos Algerialla olisi kliininen viimeistelijä, olisi Saksa jo laulukuorossa. Esimerkkejä on monia muitakin.

Jalkapallossa tarvitaan erityisosaamista. Maalinteko on yksi tärkeimmistä. Tähän pitäisi panostaa huomattavasti enemmän, myös Suomessa.

Antti Sumiala