(c) Jussi Eskola / Kymppipaikka.fi

Dr. Sumin teesit: ”OK itseluottamus ei riitä”

04.3.2014

Se ei riitä, että maalin tekee silloin tällöin, vaan niitä on tultava koko ajan, kirjoittaa ex-huippuhyökkääjä Antti Sumiala.

Antti Sumiala on Kymppipaikka.fin uusin kolumnisti. Sumiala kirjoittaa ajatuksiaan sivustolle kotimaisesta jalkapallosta ja sen tapahtumista. ”Sumi” on yksi kautta aikojen parhaista suomalaishyökkääjistä. Omalla urallaan hän pelasi 36 A-maaottelua ja teki yhdeksän maalia. Veikkausliigassa Sumi voitti maalikuninkuuden Jazzissa. Ulkomailla hyökkääjä pelasi Hollannissa, Belgiassa, Tanskassa, Saksassa, Turkissa, Sveitsissä USA:ssa sekä Ruotsissa.

”OK itseluottamus ei riitä”

Suomen A-maajoukkue kohtaa keskiviikkona Unkarin. Suomi valmistautuu pelillä syksyllä alkaviin EM-karsintoihin, joten kyseessä ei ole vain mikä tahansa peli.

Suomen A-maajoukkueessa tehtiin iso nuorennusleikkaus muutama vuosi sitten Mixun johdolla. Nyt paletti alkaa pikku hiljaa olla kasassa ja perusrunko on valmiina karsintoihin. Iso puheenaihe viime viikkoina on ollut Suomen hyökkääjätilanne, sillä menestyvä maajoukkue tarvitsee aina ns. ykköstykin. Tämä ykköstykki kantaa ison vastuun harteillaan ja antaa samalla luottamusta myös muulle joukkueelle, että maaleja syntyy ketä tahansa vastaan. Voittava joukkue tarvitsee aina sen oman syömähampaansa.

Tällä hetkellä papereissani Teemu Pukki on tuo Suomen ykköshyökkääjä. Hän on pelannut maajoukkueessa hyviä pelejä ja tehnyt myös tärkeitä maaleja. Ongelma on kuitenkin se, että maalihanat ovat hieman jäässä Celticissä. Pukki tarvitsisi nyt kunnollisia maaliputkia, jonka myötä myös vastuu kasvaisi Skotlannissa. Se ei riitä, että maalin tekee silloin tällöin, vaan niitä on tultava koko ajan.

Pukille Celtic on tällä hetkellä ideaali seurajoukkue. Se dominoi ihan täysin Skotlannin liigaa ja hyökkääjät saavat maalipaikkoja todella paljon. Ne paikat pitää kuitenkin käyttää hyväksi ja saada niitä putkia aikaiseksi. Paljon puhutaan Pukin itseluottamuksesta, että onko se kunnossa vai ei. Itse näen, että isossa kuvassa Pukin itseluottamus on tällä hetkellä ihan ok, mutta se ei yksinkertaisesti riitä. Huippuhyökkääjän itseluottamus pitää olla mallia Super! Hyökkääjän pitää koko ajan haluta ratkaista pelit ja tehdä maaleja. Pukki pystyy siihen Skotlannissa ja maajoukkueessa, mutta nyt on tultava niitä maaliputkia. Ne auttavat aina paljon hyökkääjää.

Pukin haastajat ovat Joel Pohjanpalo ja Tim Väyrynen. Molemmat ovat vielä nuoria, mutta heillä on hyvä paikka kehittyä Saksassa. Siellä ei sen enempää ikää katsota ja vaatimustaso on jokapäiväisessä tekemisessä todella korkealla. Jos Pukin tilanne jatkuu entisellään, niin Väyrysellä tai Pohjanpalolla on sauma nousta Suomen ykköshyökkääjäksi. Se kuitenkin vaatii paljon maaleja kevään ja ensi syksyn aikana. 2.Bundesliigan tasoa ei voi yhtään vähätellä. Toki Celtic on isompi seura kuin Aalen, mutta hyökkääjän kannalta on parempi että tekee maaleja koko ajan pienemmässä seurassa kuin isossa silloin tällöin. Ja itse asiassa sama tilanne on Berat Sadikilla - Thun on keskitason seura, mutta jos maaleja tulee koko ajan, ei miestä voi syrjäyttää hyökkääjäspekulaatioista.

Ja Unkari tosiaan vastassa keskiviikkona. Vuoden 1997 Unkari-peliä on ehkä turha käydä läpi sen tarkemmin. Eiköhän kaikilla ole muistissa, miten siinä lopulta kävi. Se on omalta uraltani yksi isoimmista peleistä ja samalla myös yksi raaimmista. Lähdin silloin peliin sillä asenteella, että haluan ottelun ratkaista. Tein meidän maalin, eikä siinä vaiheessa ollut mitään hätää kentällä. En tiedä onko sekaannus oikea sana lopun tapahtumille, mutta niin siinä vaan kävi. Se oli iso pettymys. Futisihmisiin se on jättänyt jopa traumoja, sillä ihmiset tulevat tästä pelistä edelleen juttelemaan lähes päivittäin.

Antti Sumiala, Dr. Sumi.