Annika Kukkonen kertoo naisjalkapalloilijan arjesta ja maajoukkueen kuulumisista

01.3.2011

ANNIKA KUKKONEN

Annika Kukkonen kuuluu suomalaisen naisjalkapalloilun suurimpiin tulevaisuuden lupauksiin. Kukkonen nousi vuonna 2010 nopeasti A-maajoukkueen avainpelaajaksi ja siirtyi viime kauden jälkeen Ruotsin mestari LdB FC Malmön riveihin. Hänellä on tilillään muun maussa kolme Suomen Cupin voittoa sekä Liigacupin mestaruus.

Naisjalkapalloilijan ”ammattilaisuus”

"Monella ei ole käsitystä suomalaisen naisjalkapalloilijan arjesta. Lisenssipelaajia naisissa ja tytöissä on yli 25 000, joka on upea määrä. Korkeimmalla tasolla Suomessa pelaavat naiset joutuvat kuitenkin aina toteamaan saman: Suomessa jalkapallo voi olla vain harrastus." Treenimäärät ja panostus pelaajien osalta lajiin ovat yhtä suuria kuin miesten korkeimmalla sarjatasolla, mutta elanto on silti hankittava muualta. Pelaamisesta Naisten Liigassa harvoin maksetaan korvausta, joten yhdistettäväksi jää normaali päivätyö ja ammattimainen harrastus. Silloin luonnollisesti ammattilaisuus muussa maassa kiinnostaa. Yksi syistä, miksi itse lähdin Ruotsiin pelaamaan.

Käsite ammattilaisuus tarkoittaa jalkapallomaailmassa rahaa. Monilla ammattilaisilla elämänkumppani seuraa mukana mihin jalkapallo ikinä viekin. Hienoahan se on, jos palkalla voi elättää koko talouden. Oman joukkueeni pukuhuoneessa keskusteltiin viime viikolla, että ulkomailta tulevat pelaajat voivat tuoda ja usein tuovatkin elämänsä mukana uuteen seuraan. Nyt puhutaan miehistä. Naisjalkapalloilijana sinulla ei ole varaa tuoda kuin itsesi. Muutat uuteen paikkaan, uuteen elämään. Et vain muuta elämääsi uuteen paikkaan. Ero on suuri. Nyt sen itse kokeneena voi sanoa.

On toki hienoa naisjalkapalloilulle, että löytyy maita joissa voi keskittyä vain pelaamiseen, vaikka sillä ei rikastukaan kuin ihan maailman parhaat. Rauhassa treenaaminen ja ammattiurheilijan elämä on suurta juhlaa. Teet sitä, mitä rakastat ja saat tehdä sitä rauhassa. Vuosista jolloin saa vain pelata, täytyy osata ottaa kaikki irti. Niitä ei suomalaisen naisjalkapalloilijaan uraan montaa mahdu.

Vaikka on maita, joissa pelkällä pelaamisella pärjää taloudellisesti, pelaajat usein tekevät töitä tai opiskelevat pelaamisen ohella. Jalkapallouran loppuessa on oltava ammatti jo valmiina. Rahan tulo tulevaisuudessa on varmistettava uran aikana.

Voit itse kuvitella minkälaista on treenata ensiksi aamulla, kiiruhtaa siitä töihin/kouluun, sieltä takaisin tuttuun ja turvalliseen pukuhuoneeseen aivojen vielä olevan muualla. Päivän tapahtumat ja työt sivuun, on taas aika pelaajana kehittymiselle. Illalla vihdoin kotiin, jossa ensimmäisen kerran olisi aikaa miettiä levon, lihashuollon ja ravinnon merkitystä urheilijan elämässä, samalla kun pohdit mahdollisia koulutehtäviä, kotitöistä puhumattakaan. Kaiken ehtii tehdä, mutta se vaatii organisointikykyä, itsensä tarkkaan tuntemista ja kuria. Vääränlaiset elämäntavat eivät tietenkään edesauta urheilijana kehittymistä. Tunne, ettei aika riitä kaikkeen, on usein läsnä. Itse saan olla tällä hetkellä siinä onnellisessa vaiheessa, että saan keskittyä vain pelaamiseen.

Harjoittelujakso kohta takanapäin

Katsahdus kuitenkin siihen, mitä Suomen naisille tällä hetkellä kuuluu. Talven kova harjoittelujakso alkaa olla takana Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Saksassa kausi on loppumaisillaan. Loukkaantumisia on tuttuun tapaan liikenteessä, mutta niistä tullaan entistäkin ehompana takaisin.

Naisten maajoukkue on kokenut EM kisojen 2009 jälkeen nuorennusleikkausta. Vanhoja runkopelaajia ilmoitti jättävänsä saappaansa muiden täytettäväksi. Uusi valmentaja Andrée Jeglertz aloitti reilu vuosi sitten pestinsä ja on tuonut omaa tyyliänsä joukkueeseen. Taitavia pelaajia suosiva valmentaja on pönkittänyt pelaajia uskomaan enemmän ja enemmän itseensä ja haluaa sen näkyvän peli-ilmeessä.

Joukkueen sisällä ilmeen muuttuminen on jo huomattu, mutta edessä on vielä monta askelta otettavaksi kohti menestystä. Tätä askelten kapuamista jatkettiin viimeisimpänä pari viikkoa sitten Eerikkilässä. Testi- ja pelileiri antoi paljon positiivisia viitteitä. Tulosten paraneminen ja viisi maalia Venäjän verkkoon antoivat valoa tulevaan. Onnistunut hyökkäyspeli toi uskon siihen, että pelejä voidaan lähteä voittamaan. Tuli vastaan sitten kuka tahansa. Tosin tarkkaavaisuus puolustuspelissä ja huolimattomuusvirheet pitävät ajatukset maanpinnalla. Paljon on vielä töitä tehtävä tulevia EM-karsintoja varten, jotka starttaavat syksyllä.

Nyt maajoukkue on matkalla kovatasoiseen turnaukseen Portugalin Algarveen. Viime vuonna kyyti oli kovaa, eikä se yhtään helpotu vastaan asettuessaan USA(1.), Japani(5.) ja Norja(7.) Nyt maailman huippuja vastaan astelee kuitenkin valmiimpi ryhmä kuin vuosi sitten. Turnauksessa jatketaan Jeglertzin tuoman pelitavan opettelua ja hiotaan joukkueen palasia paikoilleen. Tärkeimmät asiat mitä joukkueelta Algarvessa odotetaan, on rohkea pelitapa, uskallus ja voitontahto. Kuulostaa yksinkertaiselta, kuulostaa henkimaailman jutuilta. Taitoa joukkueesta löytyy. Oikealla mentaliteetilla se kaikki taito saadaan vielä irti pelaajista.

Algarve cupin avausottelu Suomen osalta pelataan ke 2.3. ja vastaan asettuu Norja. Omalta osalta ottelu jää luultavasti väliin pienen polvivamman takia. Pelilupaa odotetaan turnauksen loppupuolelle. Kymppipaikassa on hyvä seurata Naisten otteita Portugalissa.

Terveisin,

Annika Kukkonen, LdB FC Malmö & Naisten maajoukkue