Annika Kukkonen: Kaikki valmiina kauden alkuun

05.4.2011

Seuravalintani osui nappiin. Tässä juuri ennen kauden alkua kaikki tuntuu joukkueessa sujuvan. Treenit ovat hyvätasoisia, pelaajat kutakuinkin ehjiä, pelejä voitetaan ja muutama tittelikin jo ansaittu: voitot Tournament of Championsissa ja Supercupissa. Kauteen lähdetään hyvistä asemista.

Omalta osalta talvi on tuntunut rikkinäiseltä. Pieniä haavereita on matkanvarrelta mukaan tarttunut, suurempien vammojen pysyessä onneksi poissa tästä kropasta. Maajoukkue leiritykset ovat myös sekoittaneet arkea, mutta toisaalta ne tuovat samalla uusia näkökulmia pelaamiseen. Poissa ollessa taktiset asiat saavat hautua mielessä ja usein avautuvat paremmin pienen tauon jälkeen. Poissaolo omasta joukkueesta saa myös tajuamaan kuinka tärkeä ja turvallinen paikka se oma pukuhuone ja seurajoukkue on. Taidan viihtyä Malmössä.

Henkisesti olin valmistautunut todella kovaan kyytiin ja rankkaan alkuun. Eri puolilta tuli muistutuksia ”hiljaa hyvä tulee”, ”älä odota liikoja itseltäsi” ja ”olet vasta kasvamassa hyväksi pelaajaksi, suurin osa siellä on jo sitä”. Neuvoja toinen toisensa jälkeen kyllä riitti. Monet olivat epäuskoisia pärjäämisestäni, johtuen osittain varmasti seuravalinnastani. Läheiset ja ystävät kuitenkin rohkaisivat tarttumaan tilaisuuteen, jota ei kaikille tarjota. Itse ei tarvinnut pitkään miettiä lähtisinkö vai enkö. Tähän hetkeen en keksi parempaa paikkaa ja seuraa kehittyä kuin missä juuri nyt olen. Peliaikaa kaikki pelaajat haluavat, sitä tosiasiaa ei voi kieltää. Se jää nähtäväksi, miten sitä irtoaa. Oma peliaika täällä on kuitenkin täysin omissa käsissä. Onnistumisilla sitä on luvassa, mutta mitään ei ole tarjolla ilmaiseksi.

Harjoitusten mielekkyys on yllättänyt minut. Täällä tehdään paljon asioita, mitä itse pidän tärkeänä. Pelataan, pelataan, pelataan. Paljon erilaisia pelejä, luovuutta ei tukahduteta eikä aikaa ”tuhlata” harjoituksissa perustekniikkaan. Sen katsotaan olevan hyvällä tasolla. Puutteita harjoitellaan yksilöllisesti aamutreeneissä. Jatkuva yksilöllinen palaute on myös erinomaisella tasolla. Suuren ryhmän kanssa se ei voi onnistua, jos on vain yksi valmentaja. Täällä vastuu on kaikilla neljällä valmentajalla. Aina myös löytyy aikaa antaa palautetta ja näkökulmia on monia, koska valmentajilla on omat vastuualueensa. Palautetta saa kaikki, olit sitten pelannut 100 maaottelua tai akatemian tulevaisuuden lupaus. Palautteen antaminen ei jää joukkueessamme vain valmentajille. Pelaajien välillä on uskomattoman hyvä yhteys, kuka vain voi kenelle vain antaa palautetta. Sitä ei katsota pätemisenä, toisen lyttäämisenä tai minään muunakaan negatiivisena asiana. Se ei ole itsestäänselvyys naisten joukkueurheilussa. Naiselle negatiivisen palautteen saaminen toiselta naiselta ei aina suju kivuitta. Naiset ovat Kuulemma tämän asian suhteen huonompia kuin miehet. Kai se täytyy myöntää. Täällä palaute kuitenkin otetaan rikkautena vastaan. Hyvä joukkuehenki naisten jalkapallossa on valtava vahvuus.

Sarjatason eroon on vielä mahdotonta paneutua. Damallsvenskan Malmön osalta pyörähtää käyntiin 10.4. Örebrossa. Vastassa on heti suomalaisväriä, joka tekee avausottelusta entistä jännittävämmän. Myös oma pelaaminen mietityttää. Aivotärähdys ja korvavamma laittoivat tytön täyslepoon muutamaksi viikoksi. Nyt takana on muutama hyvä treeni joukkueen kanssa. Kroppakin tuntuu olevan täydessä pelikunnossa. Muut pelaajat ovat kuitenkin harjoitelleet laadukkaasti koko ajan. On viikko aikaa todistaa, että paikka avauksessa kuuluu minulle. Loukkaantuneena harjoitusten seuraaminen kannatti. Kentän laidalta oli helppo huomata pelaajien hyvät ja huonommat ratkaisut. Aivot tekivät koko ajan töitä pelaamisen suhteen, vaikka kropalle oli sallittu kävelyn tasoinen rasitus. Harjoituksiin palaaminen sujui kuin ei olisi ollut poissa ollenkaan. Eläytymien kentän laidalla siis todella kannatti. Lihaksistossa kyllä huomasi poissaolon, jumissahan sitä oltiin. Onneksi preseasonilla sitäkin tuli harjoiteltua.

6 päivää kauden alkuun ja kaikki valmiina. Vihdoin alkaa taistelu pisteistä ja mestaruudesta!

Terveisin,

Annika Kukkonen, LdB FC Malmö & Naisten maajoukkue

---------

Annika Kukkonen kuuluu suomalaisen naisjalkapalloilun suurimpiin tulevaisuuden lupauksiin. Kukkonen nousi vuonna 2010 nopeasti A-maajoukkueen avainpelaajaksi ja siirtyi viime kauden jälkeen Ruotsin mestari LdB FC Malmön riveihin. Hänellä on tilillään muun maussa kolme Suomen Cupin voittoa sekä Liigacupin mestaruus.