Helmarien maalivahti: "On vaikea uskoa, että kausi jatkuisi jo siinä kohtaa normaalisti"

Helmarien maalivahti: "On vaikea uskoa, että kausi jatkuisi jo siinä kohtaa normaalisti"

31.3.2020

Jalkapallosarjat ympäri maailman ovat tällä hetkellä pysähdyksissä koronaviruksen takia.

Maalivahti Paula Myllyoja siirtyi viime syksynä Italian Serie A:ssa pelaavan Pink Barin riveihin. Italiassa sarja keskeytyi muutama viikko sitten.

– Olimme A-maajoukkueen kanssa Kyproksen turnauksessa. Sen aikana tuli joukkueelta tieto, että olisi parempi palata Suomeen Italian sijaan. Matkustin siis Suomeen vanhempien luo majaa pitämään, Myllyoja kertoo.

Pink Bari ei ole lomauttanut pelaajiaan, eikä pistänyt esimerkiksi vuosilomalle. Tällä hetkellä on siis vain taukoa joukkueharjoituksista ja peleistä.

– Ihan normaalisti pitäisi siis palkankin tulla, 35-vuotias maalivahti sanoo.

Pink Bari on ilmoittanut pelaajilleen, että harjoitukset jatkuvat 5.4. Tämä kuitenkin näyttää tällä hetkellä epätodennäköiseltä.

– On vaikea uskoa, että kausi jatkuisi jo siinä kohtaa normaalisti, kun katsoo säädöksien tiukkuutta Italiassa tällä hetkellä. Ymmärtääkseni paluu Bariin ei vielä silloin olisi vielä mahdollinen myöskään ihan jo suljettujen rajojen vuoksi.

– Uskon, että saamme lisätietoa lähipäivinä. Arvostan kuitenkin sitä, että seura ei spekuloi vaan odottaa virallista tietoa ensin liitolta, Myllyoja pohtii.

Omatoimista harjoittelua

Myllyoja harjoittelee tällä hetkellä Suomessa omatoimisesti.

– Olen täällä Suomessa isosti etuoikeutettu, kun saan kuitenkin poistua kodista lenkkipoluille ja futiskentille, kunhan pidän riittävää etäisyyttä muihin treenaajiin. Olen saanut niin seurajoukkueelta kuin maajoukkueeltakin ohjelmia ja Bariin laitan videoita palloharjoitteista, joista saan sitten palautetta mv-valmentajaltani, Myllyoja kertoo.

Omatoimisessa harjoittelussa pelaajalla on aina iso vastuu.

– Iso vastuu on itsellä, mutta haluan ajatella, että sarja jatkuu vielä tänä keväänä. Minulla on mahdollisuus treenata teknisiä asioita sekä palata paremmassa fyysisessä kunnossa takaisin, vaikka onkin selvää, ettei esimerkiksi pelituntuma voi olla ihan samalla tasolla kuin kuukausi sitten.

Myllyoja jakaa kiitosta myös kotijoukoille.

– Oma iskä on iso apu nyt kun tarvitsen moneen treeniin syöttäjää, potkaisijaa tai heittäjää. Hän onkin joutunut melkoiselle kuntokuurille, kun pyydän häntä miltei joka päivä mukaani kentälle tai fysiikkaharjoitteisiin kaveriksi.

Isoa vastuuta Italiassa

Suomen A-maajoukkueen maalivahtina pelaava Myllyoja siirtyi siis Italiaan täksi kaudeksi. Pink Bari on pelannut tällä kaudella toistaiseksi 16 peliä, ja Myllyoja on pelannut kaikki pelit.

– Alkukaudesta kaikki energia meni täysin sopeutumiseen ja totutteluun. Saatiin silti joukkueena kohtalaisia tuloksia ja henkilökohtaisesti sain myös mukavasti onnistumisia. Pelasimme ison määrän tasapelejä, joita voi tietysti hieman jossitella, että olisi pitänyt puristaa voitto, mutta yksittäiset pisteet nousevat varmasti isoon rooliin kauden päätteessä, Myllyoja sanoo ja viittaa Barin keräämiin 11 pisteeseen.

Omiin esityksiinsä Myllyoja on ollut tyytyväinen.

– Ensimmäinen tavoitteeni oli saavuttaa pelaavan maalivahdin rooli ja sen jälkeen olemme keskittyneet moneen yksityiskohtaan, joiden avulla oma peli on parantunut viikko viikolta. Toivottavasti pääsisi pian jatkamaan sitä työtä ja mittaamaan osaamistaan vastustajien kanssa.

”Pelien vauhti on tosi kova”

Myllyojalla on pitkä kokemus kotimaan liigasta. Eroja löytyy Suomen ja Italian sarjoista.

– Isoimmat erot ovat mielestäni yksilötasolla. Serie A:ssa henkilökohtainen taitotaso on paljon korkeampi ja parhaat joukkueet ja niiden pelaajat ovat valtavan hyviä. Pelien vauhti on tosi kova ja jokainen tilanne pelataan sata lasissa. Peli on huomattavasti fyysisempää ja taklauksia tulee ajoissa, ajallaan ja myöhässä jatkuvalla syötöllä, niiltä ei säästy kukaan.

– Suomessa suurempi osa pelaajia valmennetaan ajattelemaan jalkapalloa ja koen että tietynlainen yhtenäisyys ja esimerkiksi taktiikan toteuttaminen on Suomessa paremmalla tasolla kuin Serie A:n heikommilla joukkueilla. Sanoisin siis, että ero on suuri. Ihan jo suhtautuminen jalkapalloon on eri, Myllyoja pohtii.

www.jpy.fi