Pelaajayhdistys ja pelaajat vetoavat seuroihin: Malttia!

Pelaajayhdistys ja pelaajat vetoavat seuroihin: Malttia!

01.4.2020

Pelaajat tekevät vahvan vetoomuksen jalkapalloseuroille: MALTTIA!

Pelaajat ja Jalkapallon Pelaajayhdistys yhdessä Palloliiton, Kansallisen liigan ja Veikkausliigan kanssa ovat riittävän vahva yhteisö, että koronaviruksen aiheuttamasta kriisistä ja sen seurauksena olevista talousvaikeuksista selvitään.
Syynä vetoomukselle on se, että osa jalkapalloseuroista on heti uusien valmiuslakien myötä etunenässä vaatimassa omien sopimuspelaajien rajuja palkanmaksun leikkaamisia, palkanmaksun keskeyttämistä ja jatkossa välitöntä lomauttamista. Ilmoitus on tapahtunut toistuvasti yksipuolisesti, useimmissa tapauksissa ilman pelaajien henkilökohtaista kuulemista ja yksilöllisen pelaajan taloudellisen tilanteen huomioon ottamista. Tarkoituksena siirtää seuran kulut suoraan pelaajan henkilökohtaiseksi vahingoksi. Tätä pelaajat ja Jalkapallon Pelaajayhdistys eivät voi hyväksyä missään olosuhteissa.

Muistutamme, kun sitoutuu jalkapalloilijoiksi Suomessa, on jo pelaajasopimuksen allekirjoituksen yhteydessä valmiiksi heikommassa asemassa kuin normaalit työntekijät. Jalkapalloilijoiden heikompi asema liittyy työntekijöiden sosiaaliturvaan: vakuutus-, tapaturma- ja eläketurvaan.

- Jalkapalloilijat eivät voi kuulua työttömyyskassaan, joten he eivät voi myöskään saada työttömyyden ajalta ansiosidonnaista päivärahaa. Raskaat työnantajatoimet, joista esimerkkinä FC Hongan eilinen ilmoitus palkanmaksun keskeytyksestä, ovat aivan liian hätäisesti tehty ja täysin kohtuuttomia tässä vaikeassa kriisitilanteessa, sanoo Jalkapallon Pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja Markus Juhola.

Jalkapallon Pelaajayhdistys ja kansainvälinen pelaajayhdistys FIFPRO tekivät maanantaina 30.3. kyselytutkimuksen pelaajille liittyen heidän tuntemuksiinsa koronaviruksen aiheuttamasta tilanteesta.

- Tutkimus osoittaa, että jalkapalloilijat ovat luonnollisesti huolissaan poikkeuksellisesta koronatilanteesta sekä kärsivät lisääntyneestä ahdistuneisuudesta ja masennuksesta verrattuna normaalioloihin. Peräti 58% pelaajista on huolissaan tulevaisuudestaan jalkapalloilijana, tuloksia analysoinut ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti Sasu Setälä kertoo.

Eduskunta tulee lähiaikoina muuttamaan työsopimuslakia siten, että työnantajalla olisi oikeus jatkossa lomauttaa määräaikaisessa työsuhteessa työskentelevä työntekijä samoilla edellytyksillä kuin työntekijä, jolla on toistaiseksi voimassa oleva työsopimus. Syynä on koronaviruksen aiheuttama taloudellinen hätä.

- Seurojen raskaat työmarkkinatoimet, jotka on nyt ulotettu poikkeuslailla myös jalkapallon pelaajiin, vaarantavat talouden lisäksi mielen. Malttia ja inhimillisyyttä nyt, Juhola vaatii.

Koronan aiheuttamasta epävarmuudesta ja pelaajien osoittamasta tarpeesta Jalkapallon Pelaajayhdistys avaa jäsenilleen Mental Health Online -palvelun. Palvelun kautta pelaajat saavat jatkossa tukea mielenterveydellisiin asioihinsa tarvittaessa.

www.jpy.fi