Pelaajan arkea: Helmarien maalivahdin unelma toteutui

Pelaajan arkea: Helmarien maalivahdin unelma toteutui

04.9.2019

Paula Myllyoja, 35, sai yllättävän yhteenoton heinäkuun lopussa, kun Italian Serie A –seura Pink Bari tiedusteli Helmari-vahdin kiinnostusta siirtyä seuraan. Mahdollisuus lähteä Italiaan pelaamaan oli tarjous, josta hän ei voinut kieltäytyä.

Myllyoja on voittanut vuonna 2008 alkaneen pääsarjauransa aikana Suomessa kaiken mahdollisen. Palkintokaappiin on kertynyt muun muassa kolme Naisten Liigan mestaruutta, hopea, kolme pronssia sekä yksi Suomen Cupin voitto. Hänen katseet olivat tiukasti Åland Unitedin kanssa Naisten Liigan mitalitaistelussa, kun Italiasta tuli yllättävä yhteydenotto, joka johti lopulta sopimukseen.

– Minulle tuli viesti, että olisinko kiinnostunut siirtymään Bariin. Vastasin, ettei minulla ole sopimuksessa ulkomaan pykälää, joten heidän pitää kysyä ensin Åland Unitedilta onko siirto mahdollinen. Perjantai-iltana tuli yhteydenotto, tiistaina seurat pääsivät sopuun siirrosta, tiistai-torstai neuvoteltiin henkilökohtaista sopimusta, perjantaina piti luovuttaa jo kämppä Ahvenanmaalla ja tiistaina oli sitten jo lennot Italiaan, Myllyoja kertoo siirron taustoista.

Myllyoja myöntää uuden mahdollisuuden avautuneen täysin yllättäen.

– Se tuli ihan puskista. Talvella, kun päätin vaihtaa seuraa, mietin vaihtoehtoja missä olisi mahdollista pelata jalkapalloa ammattimaisesti ja silloin valitsin Åland Unitedin. Kesällä minulla ei ollut hakua päällä, vaan olin täysin valmistautunut pelaamaan kauden loppuun Ahvenanmaalla.

Ainutlaatuinen tilaisuus

Myllyoja on pelannut Naisten Liigaa KMF:ssä, FC Unitedissa, Ilveksessä, PK-35 Vantaassa ja FC Hongassa ennen kuin lähti hakemaan uusia virikkeitä ja ammattimaisempaa arkea Åland Unitedissa. Myllyoja oli tyytyväinen Ahvenanmaalla, mutta Italiassa pelaajien arki on viety vielä monta pykälää pidemmälle.

– Ennen Åland Unitediin siirtymistä en ollut pystynyt keskittymään pelkästään jalkapalloiluun, pelaamisen lisäksi opettajana toimiva maalivahti aloittaa.

– Siellä kaikki oli tosin hyvin järjestetty ja minulla on siitä ajasta pelkästään hyvää sanottavaa. En kuitenkaan tiennyt mistään paremmasta ennen kuin nyt. Tämä oli minulle upea ja ainutlaatuinen tilaisuus.

Pelaajan arki rullaa

Pink Bari on hoitanut pelaajiensa asiat viimeisen päälle siten, että pelaajat voivat keskittyä pelkästään harjoitteluun ja pelaamiseen. Myllyoja asuu isossa villassa muutaman muun pelaajan kanssa ja heillä on oma kokki, joka valmistaa ruuan kahdesti päivässä ja kaikki arkipäivän askareet on tehty pelaajille mahdollisimman helpoksi.

– Minun ei tarvitse kuin kävellä pöytään ja kokki on valmistanut minulle suunnitellun aterian valmiiksi. Jos tarvitse fysion apua, minun ei tarvitse miettiä milloin saisin varattua ajan, vaan fysio ilmoittaa koska aika on. Meillä on villassa myös oma uima-allas, joka auttaa meitä palautumisessa eikä minun tarvitse käydä kaupassakaan, ellen itse halua, vaan kirjoitan vain ostoslistan, Myllyoja valottaa.

– Pelaajille tehdään arkiset asiat mahdollisimman helpoksi, ettei tarvitse miettiä mitään ylimääräistä eikä stressata. Pre-seasonilla harjoituksemme kestivät 2,5-3 tuntia ja niitä oli kahdesti päivässä. Sellainen harjoitustahti ei olisi Suomessa edes mahdollinen, kun ihmiset käyvät töissä. On elinehto, että elämä on täällä tietyllä tapaa siloteltua.

Opettajan työ tauolla

Ennen siirtymistään Åland Unitediin Myllyoja toimi pelaamisen ohella opettajana. Aika ensin Ahvenanmaalla ja nyt Italiassa ovat avanneet Myllyojan silmiä sen verran, ettei paluuta entiseen enää ole.

– Muutto Ahvenanmaalle oli minulle iso elämän muutos. Rakastan myös opettamista ja oppilaitani ja se oli sekä vaikea että iso päätös minulle. Jalkapallon pelaaminen ammattimaisesti on kuitenkin ollut haaveenani viisivuotiaasta lähtien enkä ole päätöstäni harmitellut, vaikka se oli raskasta. Tykkään tästä uudesta arjesta niin paljon, etten tule enää palaamaan siihen tupla-arkeen pelaamisen ja opettamisen välillä. Huomasin Åland Unitedissa, että sain sieltä issa niin paljon positiivisia asioita peliini ja pystyin oppimaan asioita nopeammin, kun pystyin keskittymään vain pelaamiseen ja miettimään jalkapalloa rauhassa. Pelaan nyt täysillä niin kauan kuin se on mahdollista, ja jos en löydä toista tällaista mahdollisuutta, niin sitten palaan töihin. Teen kuitenkin kovasti töitä sen eteen, että pelaajaura jatkuu vielä pitkään.

Eroja Suomeen

Jos pelikentän ulkopuolella erot ovat suuret, niin myös pelillisesti Myllyoja on muutaman ensimmäisen viikon aikana pistänyt merkille eroavaisuuksia.

– Pelaajilla on korkea taitotaso sekä tekninen osaaminen. Joukkuetaktisesti ja -kollektiivisesti ajateltuna tilanne on vähän eri kuin Suomessa. Esimerkiksi puolustuslinja saattaa toimia hyvin, mutta se ei välttämättä välity sitten koko joukkueen kollektiivisuuteen.

– Lisäksi Suomessa säännöt ja pienet asiat ovat tärkeitä kuten se, että kaikilla on samanväriset sukat treeneissä. Italiassa tuollaisten asioiden kanssa ei ole niin väliä, kunhan homma toimii muuten. Aikataulut ovat sitten taas vähän erilaisia, Myllyoja vertailee naurahtaen.

Myllyoja on ehtinyt kokea jo italialaisten rakkauden ja intohimon jalkapalloon.

– Jalkapallo on vain niin iso juttu täällä, ettei edes kiihkeä suomalainen jalkapalloromantikko pysty välttämättä sitä ymmärtämään. Ensimmäisistä treeneistä lähtien meillä on ollut faneja katsomossa pyytämässä kuvia sekä nimmareita ja kaikille uusille pelaajille on jo keksitty omat laulut. Jos sanon kaupungilla, että pelaan Pink Barissa, niin kaikki pitävät sitä valtavan mahtavana asiana ja seuraavat kaksi tuntia saattavan mennä puhuessa jalkapallosta. Suomessa, kun sanot pelaavasi jalkapalloa, niin usein seuraava kysymys on, että mitä muuta teet. Suomessa tuntuu, että joutuu aina vähän selittelemään, kun täällä se on kunnia-asia.

Suomalaisia Serie A:ssa

Serie A:ssa nähdään ensi kaudella vahva suomalaisedustus. Anna Auvinen teki kesällä sopimuksen Inter Milanin kanssa, Tuija Hyyrynen puolustaa Juventuksen kanssa mestaruutta ja Nora Heroum kuuluu AC Milanin luottopelaajiin. Maajoukkuekavereilta onkin tullut sekä apua että tukea.

– Norasta ja Tuijasta on ollut paljon apua ja olen saanut heiltä paljon apua muuttoprosessiin ja sekä henkistä että käytännön apua. Annasta olen saanut vertaistukea ja apua Italian pre-seasonin shokkihoitoon, kun hänkin siirtyi samoihin aikoihin Suomesta. Tuntui, että kun on selvinnyt tuosta kolmen viikon pre-seasonista, niin pystyn selviytymään mistä vain. Ne olivat aivan järkyttävän rankat kolme viikkoa. Samalla tunnen kuitenkin olevani valmiina kauteen.

Pink Barin viime kausi Serie A:ssa oli vaikea, sillä se sijoittui 12 joukkueen sarjassa toiseksi viimeiseksi ja putosi sarjaporrasta alemmas. Täydennysmenettelyn kautta se sai kuitenkin pitää sarjapaikkansa. Tällä kaudella seuran tavoitteena on pystyä pitämään jalat kuivina.

– Emme ole vielä joukkueen kesken puhuneet tavoitteista, mutta seura on ilmoittanut sarjapaikan olevan päätähtäin. Sen vuoksi he ovat panostaneet täksi kaudeksi paljon ja olosuhteita on kehitetty. Vielä en osaa sanoa millainen taso täällä on, mutta itse en halua tyytyä pelkkään sarjapaikkaan, vaan korkeammalle. Sopimusta neuvoteltaessa seura teki selväksi, että he tarvitsevat maalivahtia, joka pystyy auttamaan taistelussa sarjapaikasta, ja koin sen positiivisena haasteena. Suomessa olen viime vuodet tottunut taistelemaan mitaleista ja mestaruudesta ja hieman erilainen haaste tuntuu kivalta, näillä näkymin joukkueen ykkösmaalivahtina kauteen lähtevä Myllyoja miettii.

www.jpy.fi