Onni Valakari Ykkösen kuukauden pelaaja

Onni Valakari Ykkösen kuukauden pelaaja

12.9.2017

Turun Palloseuran Onni Valakari on äänestetty pelaajien toimesta Ykkösen Veikkauksen elokuun kuukauden pelaajaksi.

Titteli menee toista kertaa peräkkäin Turkuun, sillä heinäkuun parhaaksi valittiin Juri Kinnunen. Onni Valakari ehti pelata Ykkösessä elokuussa neljä ottelua ja iskeä niissä peräti neljä maalia.

- Elokuu oli meille tuloksellisesti ja pelillisesti tosi hyvä. Yksilötkin näyttävät paremmalta, kun joukkue menestyy. Onnistumiset maalien muodossa ovat nyt kasaantuneet minulle, mikä on tietysti kivaa, mutta tärkeintä on joukkueen tavoite eli nouseminen, Valakari toteaa.

- Minun on ollut helppo tulla mukaan joukkueeseen, haluan tietysti jatkaa samaan tahtiin. 

Valakari on helsinkiläisen Käpylän Pallon kasvatti. Isä Simo Valakari toimi ensimmäiset vuodet hänen joukkueensa apuvalmentajana ja myöhemmin pääkäskyttäjänä. Onni oli seitsemäsluokkalainen, kun perhe muutti Seinäjoelle. Simo aloitti Ykkösessä pelanneen SJK:n päävalmentajana ja nosti seuran heti Veikkausliigaan ja sen kärkikamppailuun. SJK voitti liigan 2015 ja Suomen Cupin 2016.17-vuotias Onni teki viime talvena tuloaan edustusjoukkueeseen ja sai vyölleen cupin otteluita.

Simo sai kuitenkin helmikuussa potkut ja myös Onni jätti samalla seuran.

- Seinäjoella tapahtui kaikenlaista, enkä nähnyt enää järkeä sinne jäämisessä. Ehkä joskus tulevaisuudessa, mutta juuri nyt tämä on hyvä vaihtoehto. Muutto Turkuun oli iso askel elämässä ja uralla. Tulin pelaamaan jalkapalloa ja se on kaikista tärkeintä. 

Lupaava nuori etsi uutta seuraa tovin ja harjoitteli kuukauden verran Helsingissä HJK:n kakkosjoukkue Klubi04:n kanssa. Hän kirjoitti pelaajasopimuksen turkulaisten kanssa huhtikuussa, mutta ei saanutkaan pelilupaa. Se irtosi 10.7. alkaen ja sen jälkeen taitava keskikenttämies on ollut hurjassa vireessä.

- Jalkapalloa treenataan pelaamisen vuoksi, joten tietysti se pänni, kun en saanut pelilupaa. Hetken mietin, että mitä oikein teen täällä. Tiesin kuitenkin, että palkinto tulee, jos jaksan harjoitella kovaa. Nyt pitää vain jatkaa, emme ole vielä saavuttaneet mitään. 

Perjantaita 18.8. nuori tuskin unohtaa koskaan. Turku pysähtyi koko maata järkyttäneiden puukotusten vuoksi. TPS kuitenkin kokosi rivinsä illaksi ja kohtasi Veritas Stadionilla EIF:n Ykkösen sarjaottelussa. Valakari täytti samana päivänä 18 vuotta ja iski tammisaarelaisten verkkoon hattutempun 4-0-voitossa.

Näytönpaikka myös Suomi-paidassa

Onni Valakari kuuluu lisäksi Suomen alle 19-vuotiaiden maajoukkueeseen, joka isännöi ensi kesänä EM-lopputurnausta. Minihuuhkajat sai oppitunnin Euroopan huipun tasosta, kun Hollanti, Belgia ja Portugali vierailivat Seinäjoella ja Vaasassa EM-esiturnauksen puitteissa elo-syyskuun vaihteessa. Suomi hävisi ottelut yhteismaalierolla 0-14.

- Ne olivat kovia kansainvälisiä pelejä, eli saimme kunnon oppitunnin. Saimme mittarin joukkueena ja jokainen henkilökohtaisesti siitä, missä oikein menemme. Jokaisen pelaajan on nyt tehtävä nöyrästi töitä seurajoukkueissaan, jotta voimme tulevaisuudessa pärjätä niissä peleissä.

Maajoukkue kokoontuu seuraavan vuoden ajan tiiviisti. Näytönpaikkoja siis riittää urallaan korkealle tähtäävälle Valakarille. Hänen sopimuksensa TPS:n kanssa kattaa kuluvan vuoden.

- Luotan sataprosenttisesti siihen, että pystymme kehittymään. Meillä on vahvoja pelaajia, pystymme ihan mihin vain. Henkilökohtaisesti haluan vielä joskus pelata Euroopan sarjoissa ammattilaisena. 

TPS eteni vuosi sitten liigakarsintoihin sijoituttuaan Ykkösessä toiseksi, mutta kärsi tappion paikallisvastustaja FC Interille kovan taiston jälkeen. Nyt katseet on tiiviisti nousussa ja mahdollisuudet ovat jopa suoraan liigapaikkaan.

- Pystyin aistimaan seuran ilmapiiristä jo kun tulin keväällä, että he haluavat viedä homman tänä vuonna loppuun saakka. Sen huomaa pelaajista, seuran taustoista ja faneista. Täällä on hyvä henki ja kova tahto tehdä asioita. TPS on organisaationa mielestäni valmis liigaan. Kaikki hoidetaan todella ammattimaisesti.

- Kaikki on omissa käsissämme, se on mahtava tilanne. Haluamme tietenkin myös nauttia tästä, Valakari iloitsee

.www.jpy.fi