"Ammattiurheilijat ovat työntekijöitä siinä missä muutkin"

"Ammattiurheilijat ovat työntekijöitä siinä missä muutkin"

05.4.2020

IFK Mariehamnin maalivahti Oskari Forsman korostaa, että ammattiurheilijoiden on päästävä yleisen järjestelmän piiriin. Heille pitää turvata laissa samat edut kuin muillakin työntekijöillä

Jalkapallosarja ympäri maailman ovat tällä hetkellä tauolla koronaviruksen takia. Myös Suomessa kaikki sarjat on tällä hetkellä ns. odotustilassa.

Lähtökohta on se, että sarjat käynnistetään mahdollisimman pian sen jälkeen, kun rajoitustoimet on purettu ja suuria yleisötapahtumia on jälleen mahdollista järjestää.

– Toivon syvästi, että seurat pääsevät tämän karmean tilanteen yli ilman lomautuksia tai konkursseja, ja Veikkausliiga voidaan aloittaa heti, kun se vain on turvallista. Samaa toivon toki myös muidenkin sarjojen suhteen, sillä jalkapallo on maamme suurin liikuttaja, ja sen yhteiskunnallinen merkitys on siksi erittäin suuri niin kansanterveydellisesti, sosiaalisesti kuin mielenterveydellisestikin, IFK Mariehamnin maalivahti Oskari Forsman toteaa.

Suomessa koronavirusepidemiaan liittyvät rajoitustoimet jatkuvat tämän hetken tiedon mukaan ainakin toukokuuhun saakka. Kotimaisen kilpailukalenterin rakentamisessa voidaan edetä, kun rajoitustoimien lopettamisen aikataulu ja kansainvälinen kalenteri ovat tiedossa.

– Olen varma, että kun pre-season tulee kestämään sen 6-8 kuukautta normaalin muutaman kuukauden sijaan, niin pelaajilla on kyllä nälkää pelata sarja läpi todella tiukkarytmisesti. Itse pystyisin pelaamaan joka kolmas päivä, mutta olenhan toisaalta maalivahti, Forsman heittää.

Tällä hetkellä Forsman keskittyy omatoimiseen harjoitteluun.

– Vähän on joutunut soveltamaan. Täällä Maarianhaminassa on onneksi ollut kuntosali auki, joten siellä on voinut vähän treenata yksin – toki käsihygienia pitää ottaa huomioon ja hanskat kädessä. Lisäksi lenkkiä, kotijumppaa ja vähän pallon kanssa on pystynyt vetämään. Turvavälit ovat toki koko ajan mielessä, maalivahti kertoo.
"Ammattiurheilijat ovat työntekijöitä siinä missä muutkin"

Jalkapallon Pelaajayhdistys on jo pitkään ajanut pelaajille parempia sosioekonomisia etuja. Ammattiurheilijoiden on päästävä yleisen järjestelmän piiriin. Heille pitää turvata laissa samat edut kuin muillakin työntekijöillä.

Koronavirusepidemian aiheuttamien talousongelmien myötä seurat ovat lomauttaneet pelaajiaan. Pelaajayhdistys ja pelaajat toivovat seuroilta kuitenkin malttia tilanteeseen.

– Olen täysin samaa mieltä, että pelaajille on saatava samat edut kuin ns. normaalit työntekijät. Ammattiurheilijat ovat työntekijöitä siinä missä muutkin ihmiset.

– Kyllä se pitää niin olla, että meidät pelaajat tunnustetaan työntekijöinä ansiosidonnaisen työttömyysturvan arvoisiksi yhteiskunnan silmissä. Jos tuon aseman saamiseksi tarvitsee meidän pelaajien maksaa jotain maksuja, niin se tuskin on kenellekään ongelma. Näin uskallan väittää, Forsman korostaa.

Urheilijoiden sosiaaliturva on herättänyt viime aikoina vilkasta keskustelua. Aihe ei kuitenkaan ole uusi.

– Kyllä näistä on juteltu pelaajien kesken jo ennenkin. Mitä enemmän suomalaisia on joukkueessa ollut, sitä enemmän asiasta on yleensä joukkueen sisällä keskusteltu.

www.jpy.fi