U15-tyttöjen maajoukkue valittu Malesian turnaukseen

U15-tyttöjen maajoukkue valittu Malesian turnaukseen

17.9.2019

U15-tyttöjen maajoukkue matkaa syys-lokakuun vaihteessa historialliseen tapahtumaan, kun edessä on UEFA FAM -turnaus Malesiassa.

U15-tytöillä ei ole aiemmin ollut maajoukkuetoimintaa Suomessa, mutta nyt järjestettävä turnaus avaa uuden mahdollisuuden. UEFA Assist ohjelman kautta kustannetaan eri maanosien maita osallistumaan UEFA Development -turnaukseen kuten esimerkiksi oli keväällä Suomessa poikien puolella. Samalla U16-ikäluokan turnauksia ollaan laajentamassa U15-ikäluokkaan ensin poikien ja sitten myös tyttöjen osalta.

Samaan konseptiin kuuluu myös nyt Malesiassa pelattava turnaus, jonka osalta UEFA maksaa matkat ja ylläpidon kokonaisuudessaan.

- Meillä ei ole aiemmin ollut U15-tytöille maajoukkuetoimintaa, koska olemme katsoneet, että pyramidia ei kannata lähteä kaventamaan liian aikaisin. Nyt kun tällainen mahdollisuus tuli, niin halusimme ehdottomasti olla mukana, huippujalkapallopäällikkö Marianne Miettinen kertoo.

- Tällaiset turnaukset ovat todella hyviä mittareita pelaajakehitystä ajatellen ja totta kai kansainväliset ottelut ovat myös tärkeitä. Turnauksen jälkeen ikäluokan toiminta jatkuu normaalisti aluetoiminnan ja Helmariturnauksen kautta.

Tyttöjen nuorimman ikäluokan maajoukkuevalmentaja Pekko Söderström on samaan aikaan U16-tyttöjen kanssa leirillä ja kaksoismaaottelussa Ruotsia vastaan, joten Malesiaan joukkueen johdattaa päävalmentajana Jonne Kunnas.

- Jonnella on kokemusta maajoukkuevalmennuksesta aina U17-tyttöjen MM-lopputurnausta myöten ja lisäksi vahva tausta aluevalmentajana, joten hän oli luonteva valinta tähän, Miettinen taustoittaa.

Joukkueen kokoamisessa on ollut omat haasteensa, kun ikäluokalla ei maajoukkueleirejä ole ollut.

- Lyhyessä ajassa tarkkailu on tehty niin hyvin kuin mahdollista. Tästä kuuluu isot kiitokset koko valmennustiimille, maajoukkuevalmentajille ja aluevalmentajille sekä totta kai seuroille, joiden kanssa yhteistyö on ollut erittäin hyvää. SM-lopputurnauksissa tarkkailimme pelaajia ja sen jälkeen sitten seuratoiminnassa, Kunnas kertaa.

- Aikaa ei tosiaan ollut paljon, sillä saimme kyselyn tästä turnauksesta UEFA:lta kesäkuussa, Miettinen lisää.

Valinnat joukkueeseen on tehty mahdollisimman huolellisesti, mutta sekä Kunnas että Miettinen alleviivaavat, että nyt on valittu yksi ryhmä ja jatkossa mukana voi olla ihan toisia pelaajia.

- Hieno juttu niille, jotka nyt valittiin mukaan. Heidän pitää kuitenkin jatkaa työntekoa tämän jälkeen entistä lujemmin. Vastaavasti todella hyviä pelaajia jäi myös ryhmän ulkopuolelle ja heillä on jatkossa ihan yhtä hyvät mahdollisuudet olla mukana, Kunnas painottaa.

- Ei tämä turnaus määritä mitenkään sitä kenestä tulee huippupelaaja tai kenestä ei. Jos joku ei nyt ole mukana, se ei kerro vielä mitään siitä mitä pitkässä juoksussa tulee tapahtumaan, Miettinen säestää.

Hienoon mahdollisuuteen tartutaan nyt joka tapauksessa innolla.

- Totta kai erinomaisilla fiiliksillä ollaan lähdössä. Tämä on varmasti pelaajille hieno kokemus ja hieno mahdollisuus. Pelaajat pääsevät samalla tutustumaan maajoukkueprosesseihin hiukan ikään kuin etuajassa ja totta kai kansainvälisiä otteluita on aina hieno päästä pelaamaan, Kunnas toteaa.

Ottelut:
To 3.10. klo 16.00 Suomi – Malesia UM Arena Stadium, Kuala Lumpur
Pe 4.10. klo 09.00 Hong Kong - Suomi UM Arena Stadium, Kuala Lumpur
Su 6.10. klo 09.00 Suomi - Thaimaa UM Arena Stadium, Kuala Lumpur

Joukkue turnaukseen:
Pihla Niinistö (mv) HJK
Veera Tammi (mv) TiPS
Jutta Angeria OLS
Aimee Claypole Chelsea FC
Cecilia Ek JyPK
Aino Friman HJK
Silja Jahnukainen PKKU
Elli Mäkipelkola SeMi
Aura Nyholm HJK
Elina Peltokangas Valtti
Helmi Raijas Valtti
Hilla Romppanen PKKU
Amanda Räisänen HJK
Milla Räisänen NJS
Matilda Sarlin Ilves
Julia Schalin EPS
Irene Virtanen HJK
Ida Vänskä TiPS

www.palloliitto.fi