(c) Kymppipaikka.fi

A- ja B-junnujen SM-karsinnat käyntiin

29.1.2014

Vaikka talven pakkaset ovat kovimmillaan ja lunta tupruttaa lähes päivittäin, on jalkapallokausi 2014 taas käynnissä virallisesti myös Suomessa.

Veikkausliiga ja aikuisten sarjatasot pyörähtävät käyntiin huhtikuussa, mutta A- ja B-juniorit aloittavat omat viralliset pelinsä jo tammi-helmikuun vaihteessa SM-karsintasarjoilla. Sarjat alkavat nyt kolmatta vuotta putkeen jo keskellä talvea. Uudistuksen taustalla on pelaajakehitys, sillä nyt nuoret pelaajat saavat kovia ja merkityksellisiä pelejä ympäri vuoden.

Valtaosa joukkueista pääsee pelaamaan kotiottelunsa jalkapallohalleissa, joten talviset olosuhteet eivät tuota niille haasteita.

- Valkeakoski, Siilinjärvi, Kaarina, Kerava, Myllykoski ja Jyväskylä ovat ilman hallia. Kuopiossa halliin päästään ajoittain, Suomen Palloliiton kilpailupäällikkö Peter Lundström kertoo.

- Jyväskylän tilanne on harmillinen, sillä se on iso urheilukaupunki. Hallin eteen siellä tehdään koko ajan töitä, mutta kaupungin talous on tiukalla, eikä halli ole nyt ymmärrettävästi ensimmäinen investointi, Lundström lisää.

Talviolosuhteet ovat Suomessa ottaneet isoja harppauksia eteenpäin viime vuosien aikana.

- Ei tätä sarjaa uskaltaisi näin toteuttaa, jos olosuhteet eivät olisi näinkin hyvät, Lundström kiittelee.

Osa peleistä pelataan kuitenkin edelleen ulkona. Virallista pakkasrajaa ei ole. Suositus on kuitenkin se, että jos mittarissa on yli 15 pakkasastetta, peli siirretään.

- Tämä koskee kaikkia meidän sarjoja, esimerkiksi myös Suomen Cupia. Tuomari tekee kuitenkin aina päätöksen, sillä olosuhteisiin vaikuttavat tuuli, pakkanen ja lumi. Mitään suuria ongelmia olosuhteet eivät ole aiheuttaneet, sillä viime talvena ottelusiirtoja tuli vain muutama, Lundström kertoo.

Nuorten SM-karsintasarjat käynnistyy nyt kolmatta vuotta putkeen keskellä kylmintä talvea.

- Kiitosta on tullut joukkueilta siitä, että nyt pelikausi on huomattavasti pidempi kuin ennen, Lundström toteaa.

Kaksi kymmenen joukkueen lohkoa

A- ja B-juniorien SM-karsintasarjat pelataan molemmissa ikäluokissa kahdessa 10 joukkueen lohkossa yksinkertaisena sarjana. Molemmista lohkoista neljä parasta jatkavat SM-sarjaan. Lohkojen 5. sijoittuneet joukkueet kohtaavat toisen lohkon 6. sijoittuneet. Ottelun voittaja pelaa SM-sarjassa ja häviäjä pelaa Ykkösessä.
A-junioreissa ikäraja on 1.1.1995 tai sen jälkeen syntyneet. B-junioreissa Ikäraja on 1.1.1997 tai sen jälkeen syntyneet.

A-juniorien SM-karsintasarja 2014

Etelälohko
FC Espoo
FC Honka
FC Reipas
FC Inter
HJK
FC Kaarina/YJ
KäPa
PKKU
TPS
PK-35 Vantaa/YJ

Pohjoislohko
FC Haka/YJ
FC Jazz
HJS
VIFK
Ilves
JJK
KuPS
SJK
SiPS
VPS-j

B-juniorien SM-karsintasarja 2014

Etelälohko
FC Honka
FC Inter
HJK
Kaapo/YJ
KäPa
MYPA
PK-35
PKKU
TPS
VJS

Pohjoislohko
FC Kemi
FC Jazz
FF Jaro
Ilves
JJK
KPV
KuPS
OLS
TPV
VPS

Joonas Sarelius