(C) Jani Sarajärvi

Jani Sarajärvi: Jään päällä

30.12.2014

Jani Sarajärvi kävi Tanskassa ammentamassa valmennusoppia ja kertoo Kymppipaikka.fi:n juttusarjassa näkemästään ja kokemuksistaan. Tällä kertaa hän perkaa vaatimustasoa ja miten paljon nuorilta pelaajilta vaaditaan Tanskassa.

Muistatte edellisestä kirjoituksesta, että FC Midtjyllandissa akatemiapelaajat harjoittelevat yleensä seitsemän kertaa viikossa ja viikonloppuna on peli. Pelaajilta vaaditaan harjoituksiin ja peleihin osallistumisen ja keskittyneen tekemisen lisäksi myös hyvää käytöstä ja koulun suorittamista kunnialla. Pelaajana sinun odotetaan olevan nopea, tekninen ja juoksuvoimainen, sillä seuran pelityyli on hyökkäävä, eteenpäin suoraviivaisesti menevä ja fyysinen. Isommista seuroista mieleen tuli Dortmundin pelityyli. Harjoituksissa asia konkretisoitui esimerkiksi 1v1 –tilanteissa, joissa hyökkääjää vaadittiin tekemään nopea ja suoraviivainen ratkaisu.

Vaatimustaso akatemian harjoituksissa oli korkea. Pelaajat vaativat itseltään ja toisiltaan paljon, lisäksi valmentajat pitivät vaatimustasoa yllä jokaisessa suorituksessa. Myös valmentajilta vaadittiin paljon, heidän täytyi olla asiantuntevia ja hyvin valmistautuneita.

Seuran U19-joukkueen päävalmentaja Kenneth Andersen (kuvassa) kertoi olevansa iloinen siitä, että hänen joukkueessaan pelaajat vaativat toisiltaan paljon. Joskus hän joutuu jopa rauhoittelemaan pelaajia, koska he ovat niin ankaria toisilleen. U19-joukkueella on hyvä kapteenisto, joka koostuu erilaisista kapteenityypeistä. Yksi on kova puhumaan ja tsemppaamaan, toinen tekee hiljaisesti kovaa työtä kentällä. Kapteenit pitävät osaltaan huolta vaatimustasosta.

Kenneth itse vaatii erilaisilta pelaajilta eri tavoin. Jos pelaaja pelaa hyvin, häneltä vaaditaan edelleen paljon. Jos taas pelaajalla on huono jakso, niin Kenneth vaatii siltikin, mutta eri lailla. Hänen mielestään valmentaja vaatii helposti enemmän huonommilta, mutta hän itse vaatii paljon kaikilta – myös tähdiltä, koska he saattavat usein olla tyytyväisiä liian vähään. Ja jos joku ei tee tarpeeksi töitä, on seurauksia erilaisia: pelaaja voi joutua penkille, ei pääse reservijoukkueen peliin tai mahdollisuus päästä edustusjoukkueen harjoitusryhmään huononee.

Kenneth kertoi, että hänen valmennustyyliinsä kuuluu pelaajien laittaminen tiukkoihin paikkoihin. Hän vie pelaajat kuvainnollisesti heikoille jäille, mutta myös pitää huolen, että jos jää rikkoontuu, hän on ottamassa kiinni ja auttamassa ylös. 

Kirjoitan asiasta siksi, että itselleni vaatiminen ja vaatimustason ylläpito on kehitettävä asia. Teen karhunpalveluksen urheilijalle, jos opetan hänet pääsemään liian helpolla. Tärkeää olisi myös osata auttaa pelaajia vaatimaan sopivasti paljon itseltään ja muilta pelaajilta.

Jani Sarajärvi

Lue myös: Jani Sarajärvi: ”Opintomatkalle Eurooppaan”
Lue myös: Jani Sarajärvi: Tanskalainen kultakaivos

Jani Sarajärvi on entinen jalkapalloilija ja nykyinen valmentaja. Hän on FC Kurenpoikien kasvatti, mutta on pelannut uransa aikana muun muassa VPS:ssa, IFK Norrköpingissä, AC Allianssissa, FF Jarossa sekä TPS:ssa. Hänellä on tilillään myös yksi A-maaottelu. Parin edelliskauden ajan Sarajärvi on toiminut Kakkosessa pelaavan FC YPA:n sekä Futsal-liigan Sievi Futsalin päävalmentajana. Sarajärvi pitää välivuotta valmennuksesta ja aikoo ammentaa oppia ulkomailta. Hän raportoi opintomatkansa edesottamuksista Kymppipaikalle.