U19-tytöt puhtaalla pelillä jatkoon EM-karsinnoissa

08.10.2019

U19-tytöt voitti EM-karsintaturnauksen viimeisessä ottelussaan Suomi kaatoi Tshekin lukemin 5–0 (2–0).

U19-maajoukkue varmisti Vaasassa pelatun EM-karsintaturnauksen lohkovoiton, kun joukkue kukisti Tshekin päätösottelussaan Elisa Stadionilla. Suomen maaleista vastasivat Jenni Kantanen, Nora Lehto, Annika Huhta ja kahdesti osunut Nana Yang.

Tshekki aloitti ottelun vahvasti ja prässäsi alussa erittäin korkealta. Maalivahti Anna Koivunen joutui torjuntatöihin jo muutaman minuutin pelin jälkeen, kun Tshekki-kärki karkasi puolittaiseen läpiajoon, mutta hyvä vastaantulo pelasti Suomen takaiskulta.

Suomen ensimmäinen maalipaikka osui Kantaselle, joka pääsi kasvotusten Tshekki-vahti Olivie Lukášovan kanssa. Maalivahti venyi hyvään jalkatorjuntaan, ja Suomen avausosumaa jouduttiin odottamaan.

Ensimmäisen jakson käännekohta nähtiin 25. minuutilla, kun Tshekin Simona Novotná repi Kantasen kumoon aivan 16-alueen rajalla, ja erotuomari antoi puolustajalle punaisen kortin. Maalivahti Lukášova torjui tilannetta seuranneen Ella Pesosen vapaapotkun.

Ote kääntyi entistä vahvemmin Suomelle ulosajon jälkeen. Painostus palkittiin 30. minuutillla, kun Aino Vuorinen riisti pallon ja syötti Kantaselle, joka sijoitti pallon varmasti alakulmaan.

Suomen johto kasvoi viisi minuuttia myöhemmin upean kuvion päätteeksi. Pallo päätyi monen syötön kautta Kantaselle, joka tarjoili Yangille huippupaikan maalin edustalle, eikä pakki erehtynyt viimeistelyssään.

Kolmas maali oli lähellä juuri ennen taukoa, kun Oona Siren pääsi läpiajoon Emmi Sirenin loistavan avauksen jälkeen. Sijoitus meni kuitenkin niukasti tolpan ohi.

TOINEN PUOLIAIKA SUOMEN SUVEREENIA HALLINTAA

Suomi jatkoi toisella jaksolla siitä, mihin ensimmäisellä jäi. Annika Huhta oli lähellä maalintekoa muutaman minuutin pelin jälkeen ja teki esityön 0–3-osumaan 56. minuutilla. Huhdan kulmapotku tavoitti Yangin pään, ja pusku upposi vastustamattomasti Tshekki-maaliin.

Lisää oli luvassa 63. minuutilla – Vuorinen keskitti pallon maalin edustalle, jossa Lehto täräytti neljännen osuman näyttävästi yläriman kautta.

Lukášova joutui toistuvasti venymään parhaimpaansa, kun Suomi haki lisämaaleja. Tshekki joutui antautumaan jälleen 77. minuutilla Huhdan tehtyä päivän ensimmäisensä. Kantanen karkasi läpiajoon ja epäonnistunui yrityksessään, mutta syötti pallon jälkitilanteessa Huhdalle, joka sijoitti pallon tolpan juureen.

Ria Karjalainen osui vielä lisäajalla ylärimaan, mutta lisämaaleja ei nähty ja Suomi pääsi juhlimaan selvää 5–0-voittoa sekä EM-jatkokarsintapaikkaa lähes 500 katsojan edessä.

LOISTAVA TURNAUS KOKO JOUKKUEELTA

Päävalmentaja Marianne Miettinen myöntää, että alku oli Suomelle vaikea, mutta toteaa, että Tshekin ulosajon jälkeen Suomi määritteli pelin kulkua halunsa mukaan.

– Alku oli sellainen, kuin odotimme. Tshekki prässäsi tosi aggresiivisesti ylhäältä, ja meillä oli muutaman kerran haasteita, mutta löysimme niihin ratkaisuja. Eemeli Reponen oli jumpannut paljon pelinavaamista maalivahtien ja alakerran kanssa.

Kokonaisuudessaan turnaus oli Suomelle todellinen menestys. Kahdessa ensimmäisessä ottelussaan Suomi murskasi Liettuan 9–0 ja Färsaaret 11–0, joten kolmen ottelun saldo oli yhdeksän pistettä maalierolla 25–0.

– Nostaisin ensiksikin ylös sen, että päästimme nolla maalia. Teimme paljon maaleja, mutta tänäänkin hukkasimme paljon maalipaikkoja. Niissä pitää onnistua Elite Roundilla, kun vastassa on vielä kovempia maita, Miettinen sanoo.

– Tämä on Joukkue isolla J:llä. Kaikki pelaajamme pelasivat turnauksessa ja teimme paljon vaihtoja. Käytimme jokaisessa pelissä kaikki viisi vaihtoa, ja se on mielestäni todella tärkeä asia, että taso on näin laaja.

Tshekki-ottelu oli Miettiselle viimeinen tyttömaajoukkuevalmentajana. Tunteet nousivat pintaan heti päätösvihellyksen jälkeen.

– Tässä on ollut herkät fiilikset, mutta aika aikansa kutakin. Olen ollut mukana yhdeksän vuotta ja olen saanut kokea aivan fantastisia hetkiä upeiden pelaajien ja taustojen kanssa. Olen todella kiitollinen ja ylpeä kaikista peleistä ja hetkistä, jotka olemme kokeneet yhdessä, Miettinen kertoo.

– Olen myös todella ylpeä Arttu Pitkäkankaasta, joka on ottanut matkan varrella paljon vastuuta. Olemme vetäneet viimeisen pätkän yhdessä, ja hän tulee olemaan erinomainen jatkaja päävalmentajana.

Lisää Miettisen aatoksia Huuhkaja-TV:ssä artikkelikuvaa klikkaamalla.

Tshekki – Suomi 0–5 (0–2)
11’ 0-1 Jenni Kantanen
35’ 0-2 Nana Yang
56’ 0-3 Yang
63’ 0-4 Nora Lehto
77’ 0-5 Annika Huhta