Ionel Armean hakee kokemusta Thaimaasta

13.12.2012

Viron pääsarjan JK Tallinna Kalevia vuodesta 2011 edustanut Ionel Armean on lähdössä vaihto-oppilaaksi Thaimaahan. 21-vuotias laitapakki tulee vajaat viisi kuukautta kestävän vaihtonsa aikana harjoittelemaan bangkokilaisen Kasetsart University FC:n riveissä.

Armean kertoi päättyneestä kaudesta ja suunnitelmistaan Kymppipaikalle.

Suuntana Bangkok

Kasetsart University FC pelaa Thaimaan kolmannella sarjatasolla. Seura eteni päättyneellä kaudella Thaimaan kakkosdivisioonan nousukarsintoihin, mutta hävisi kaksiosaisen karsinnan R-BEC FC:lle yhteismaalein 1-3.

– Tarkoitus olisi ainakin treenata siellä ja pitää kuntoa yllä. Jos saan hoidettua siirtopaperit siihen kuntoon, että voin pelata vajaat neljä kuukautta joukkueessa ja sitten palata takaisin Tallinnaan pelaamaan, olisi kokemuksen kannalta hienoa pelata matseja Thaimaan kakkosdivarissa.

Armeanin tavoitteena on yhdistää vaihtojaksonsa aikana jalkapallo, opiskelu ja matkailu.

– Seura on periaatteessa ylipiston joukkue ja treenikeskus sijaitsee kampuksella, joten uskon, että sekä koulu että jalkapallo siellä toimisivat hyvin. Fakta kuitenkin on, että jos sinne asti menee muutamaksi kuukaudeksi vaihto-oppilaana, niin pitäisi opiskelun ja jalkapallon ohella riittää aikaa paikalliseen kulttuuriin tutustumiseen ja matkustamiseen.

– Tarkoituksena on kokeilla, että millaista jalkapalloa Thaimaassa pelataan, että peruskunto ja kosketus späilyy ja että opin uusia asioita. Toivon mukaan järjestyisi myös jonkinlainen lyhytaikainen sopimus ennen kuin palaan Tallinnaan, sillä kiinnostaisi myös pelata sarjapelejä.

– Pitää sitten paikan päällä sumplia, että mikä on järkevin ratkaisu siirtopapereiden suhteen, koska vietän siellä kuitenkin vain reilut neljä kuukautta.

Takana "erittäin onnistunut" kausi

Viron pääsarjassa Armean pelasi päättyneellä kaudella tärkeässä roolissa. Tallinna Kalev ajautui putoamiskamppailuun, mutta varmisti sarjapaikkansa kaadettuaan putoamiskarsinnassa Rakveren. Kalevin riveissä pelasi myös toinen suomalainen, Elbasan Kabashi, joka lähti kesken kauden vaihto-oppilaaksi Saksaan. Armean on omaan kauteensa tyytyväinen.

– Pelipaikkani vaihtui tällä kaudella vasemmaksi pakiksi ja sain vastuuta erittäin paljon. Kausi oli omalta osaltani erittäin onnistunut ja uusi pelipaikka on saanut motivaatiolleni uuden vaihteen päälle.

Viron jalkapallokulttuuri saa Armeanilta sapiskaa, mutta maajoukkueen menestys on vienyt kulttuuria eteenpäin.

– Virossa jalkapallokulttuuri on huono ja katsojamäärät ovat pieniä, johtuen myös Viron asukasluvusta. Maajoukkueessa on menty tosi paljon eteenpäin ja meinasivat päästä jo viime kisoihin mukaan.

"Jari Litmasella olisi paljon annettavaa Meistriliigaan"

Jari Litmanen on yhdistetty viime viikkoina yhä vahvemmin Viron mestaruuden voittaneeseen JK Nõmme Kaljuun. Armean toivottaisi Litmasen tervetulleeksi Viron pääsarjaan.

– Litmanen on ollut viime vuosina aika monta kertaa Nõmmen kanssa treenaamassa. Olisi tottakai mahtavaa, jos pääsisi pelaamaan Suomen kaikkien aikojen kovinta jalkapalloilijaa vastaan.

– Viron jalkapallo tarvitsee ammattilaisia, jotka tuovat paljon kokemusta ulkomailta ja kovista seuroista. Uskon, että Litmasella olisi paljon annettavaa kokemuksellaan ja näkemyksellään sekä kentällä että kentän ulkopuolella.

– Nõmmella on paljon ulkomaalaisia pelaajia joukkueessa, he ovat rahallisesti tällä hetkellä Viron varakkain seura ja kaikki pelaajat ovat ammattilaisia. He haluavat mennä eteenpäin nopeasti ja uskon, että Litmanen vahvistaisi Nõmmen joukkuetta entuudestaan.

Kiinnostusta useammasta Meistriliiga-seurasta

Thaimaasta palattuaan Armeanin on määrä jatkaa Meistriliigassa. Kiinnostusta on ollut Tallinna Kalevin ohella muutamasta muustakin pääsarjaseurasta.

– En halua katsoa vielä vaihtoehtoja Virosta, koska haluan keskittyä nyt Thaimaahan. Kun tulen takaisin, valitsen itselleni sopivan seuran. Tarkoitus olisi kuitenkin vaihtaa vähän ammattimaisempaan seuraan. Vaikea sanoa, koska opinnot loppuvat noin puolentoista vuoden sisällä, jonka jälkeen maisteritutkinto olisi tarkoitus suorittaa eri maassa.

Myös pidemmän aikavälin tulevaisuus on toistaiseksi hämärän peitossa.

– Tällä hetkellä opinnot rajoittavat sataprosenttista keskittymistä jalkapalloon. Opiskelen vielä kolme vuotta, minkä aikana tarkoitus olisi saada pelikokemusta monesta eri kulttuurista ja seurasta mahdollisimman korkealla tasolla.

– Olen pohtinut, että palaanko Suomeen maisteriopintojeni jälkeen, vai jäänkö ulkomaille. Tällä hetkellä olen sitä mieltä, että olisi kiva asettua johonkin, ehkä eksoottiseen maahan, jossa jalkapallo on suuri osa ihmisten elämää.

– Useassa maassa kuten Saksassa ja Espanjassa tienaa 3.–4.-divisioonassakin enemmän kuin Veikkausliigassa ja toiminta on ammattimaisempaa. Aasiassa taas on maita, joissa pyörii jalkapallossa erittäin isoja rahasummia. Sekin olisi yksi vaihtoehto.

– Raha ei kuitenkaan ole pääasia, koska jos pelaa jalkapalloa, sen pitää tulla sydämestä ja siihen pitää olla intohimo.

Kymppipaikka.fi / JM

VEIKKAUSLIIGAN TARINAT JA SANKARIT -KIRJA

Katso lisätiedot: www.tarinatjasankarit.net