Huuhkajat ei pystynyt yllättämään Italiaa

23.3.2019

Huuhkajat aloitti EM-taipaleensa kohtaamalla vieraskentällä Italian. Hyvästä taistelusta huolimatta Huuhkajat joutui taipumaan 0-2 (0-1).

Suomi sai otteluun huonoimman mahdollisen alun, kun seitsemännellä minuutilla vapaapotkun jälkeen Nicolo Barella pääsi laukomaan Tim Sparvin purkupalloon. Pallo otti valkopaitojen epäonneksi kimmokkeen Joona Toiviosta ja pallo meni voimattoman Lukas Hradeckyn selän taakse.

Suomi ei lannistunut maalista, vaan loi pian perään erinomaisen paikan. Teemu Pukki petasi Sparville vetopaikan 17 metriin, mutta laukaus epäonnistui ja meni ohi maalin. Vartin kohdalla Suomi sai terävän vastahyökkäyksen ja Robin Lod pääsi laukomaan pitkän kuljetuksen päätteeksi, mutta veto meni ohi.

Vaikka Italia piti peliään hallinassa, sai Suomi pidettyä kotijoukkueen pois vaarapaikoista. Toisaalta Suomi sai rakenneltua myös lupaavia hyökkäyksiä, jotka kariutuivat kuitenkin heikkoihin viimeisiin ratkaisuihin. Tauolle mentiin Italian 1-0-johdossa.

Toisen puoliajan alku sujui pitkälti ensimmäisen jakson lopun käsikirjoituksen mukaan. 65. minuutilla Suomella oli erinomainen paikka tasoittaa, kun Lod laittoi matalan keskityksen maalille ja Pukin ohjaus meni hieman etukulmasta ohi. Pari minuuttia myöhemmin Lod pääsi laukomaan Kasper Hämäläisen syötöstä, mutta huonosta asennosta lähtenyt yritys meni yli maalin.

70. minuutilla Markku Kanerva teki ensimmäisen vaihtonsa, kun Lassi Lappalainen korvasi Hämäläisen.

Ottelun ratkaisu nähtiin 74. minuutilla, kun Italia iski toisen maalin. Ciro Immobile vapautti toista A-maaotteluaan pelanneen Moise Keanin, joka sijoitti pallon varmasti maaliin. Kuusi minuuttia siitä hetkeä aiemmin vaihdosta kentälle tullut Fabio Quagriarella oli lähellä tehdä Italian kolmannen maalin, mutta Hradecky torjui italialaishyökkääjän puskun upeasti alakulmasta. Pari minuuttia siitä ja Quagriarella oli taas lähellä, kun hänen laukauksensa meni ristikon kautta yli. Lopulta taululla olivat 2-0-lukemat.

Italia on ollut historian saatossa Suomelle paha vastus, sillä Suomen ainoa voitto tuli ennen itsenäistymistä 1912 Tukholman olympialaisissa. Ainoastaan kertaalleen Suomi on yltänyt tasapeliin ja se tapahtui vuonna 1975. Kuudessa edellisessä kohtaamisessa Suomi on jäänyt Italiaa vastaan maaleitta. Ehkä sitten syyskuussa, kun joukkueet kohtaavat Suomessa...

Suomen osalta EM-karsinnat jatkuvat tiistaina Armenian vieraana.