(C) Palloliitto

Helmarit piti MM-haaveensa elossa

13.6.2018

Suomi piti tiistaina MM-kisahaaveet elossa, kun Serbia kaatui vieraskentällä lukemin 2-0 (1-0). Suomen maalit ampuivat Tuija Hyyrynen ja Eveliina Summanen.

Serbia näytti vaarallisuuttaan heti ottelun alussa. Tijana Krstic laukoi kaukaa, mutta Tinja-Riikka Korpela ehti saada näppinsä väliin. Seuraavan vartin aikana puolestaan Helmarit loi useamman hyvän maalipaikan.

Niin Adelina Engman, Sanni Franssi kuin Linda Sällström pääsivät kaikki yrittämään viimeistelyä suhteellisen hyviltä paikoilta, mutta viimeiset ratkaisut jäivät vaisuiksi. Lopulta se oli laitapuolustaja Tuija Hyyrynen, joka vei Suomen johtoon 17. peliminuutilla.

Olga Ahtinen lähetti loistavan tsipin Serbian puolustuksen selustaan, josta Hyyrynen nikkasi päällään pallon verkkoon. Maali oli Hyyryselle A-maajoukkueuran toinen.

Sällström oli lisätä Suomen johtoa kulmapotkusta, mutta hänen puskunsa osui pystypuuhun. Serbia sai aivan puoliajan lopussa pientä hässäkkää luotua Helmareiden maalille. Tauolle mentiin kuitenkin Suomen ansaitussa 1-0 johdossa.

Suomi sai jobinpostia heti toisen puoliajan alkuun. Ensimmäisen puoliskon lopussa loukkaantunut Anna Auvinen joutui tulemaan vaihtoon 51. minuutilla. Hänen tilalleen kentälle asteli Julia Tunturi.

Serbia sai luotua painetta nopeilla pystyhyökkäyksillä, joista yksi päättyi vaaralliseen laukaukseen. Marija Radojicic ampui napakasti boksin takaa, mutta Korpela venyi tärkeään torjuntaan.

Tämän jälkeen Helmareille syntyi paikka jos toinenkin lisätä johtoa, mutta viimeistely oli heikkoa. Adelina Engmanin akrobaattinen laukaus painui ohi. Hyyrynen kurotti lähietäisyydeltä irtopalloon boksissa, mutta nikkaus jäi vaisuksi. Hetkeä myöhemmin Kostic selvitti vain vaivoin Engmanin keskityksestä syntyneen vaaran paikan.

Kun vain kymmenen minuuttia oli ottelua jäljellä, venyi Tinja-Riikka Korpela paraatipelastukseen. Allegra Poljak karkasi laidalta puolittaiseen läpiajoon, mutta Korpela tuli maaliltaan hienosti vastaan ja peitti tilanteen.

Seuraavasta maalista vastasi jälleen Suomi 82. minuutilla. Vasta kolmatta A-maaotteluaan pelannut 20-vuotias Eveliina Summanen otti ohjakset omiin käsiinsä ja ampui kaukaa tulisen laukauksen, joka kimposi ylärimasta Serbian maalivahdin selkään ja maaliin. Uskomaton osuma oli Summaselle ensimmäinen Helmareissa.

Summasen maali tuli tärkeään paikkaa, sillä se katkaisi Serbian loppukirin alkuunsa. Lopulta myös Tiia Peltonen sai ensimmäiset karsintapelin minuuttinsa Helmareiden paidassa, kun hänet vaihdettiin Sanni Franssin tilalle pari minuuttia ennen päätösvihellystä.

Voitolla Suomi piti MM-haaveet elossa. Helmareilla on vastassa vielä vieraskentillä niin Espanja kuin Itävalta.

Serbia - Suomi 0-2 (0-1)
17' 0-1 Tuija Hyyrynen
82' 0-2 Eveliina Summanen