(C) KTP / Jenna Sandberg

Työnjohtaja Samuli Kaivonurmi

27.3.2015

FC KTP:n hyökkääjä Samuli Kaivonurmi on yksi Veikkausliigan pelaajista, joka tekee pelaamisen ohessa päätoimisesti myös muita töitä.

27-vuotias Kaivonurmi toimii rakennustyömaalla työnjohtajana. Koulutukseltaan hän on rakennusmestari.

- Viime keväänä aloitin tämän homman. Olen joskus aikaisemmin tehnyt talvisin pikkupätkissä töitä, mutta nyt ihan päätoimisesti, Kaivonurmi kertoo.

Kaivonurmen arki on varsin hektistä. Kello soi aamulla 5.45 ja tunnin päästä hän on jo työmaalla. Työpäivä päättyy noin kello 16-17, jonka jälkeen hyökkääjä suuntaa suoraan KTP:n harjoituksiin. Illalla hän on kotona seitsemän aikaan.

- Jos kahdeksan aikaan menen vaaka-asentoon, niin uni siinä tulee heti. Toisaalta kun herätys on aina niin aikaisin, se on myös pakko mennä nukkumaan hyvissä ajoin, Kaivonurmi sanoo.

- Tällä hetkellä työmaalla on aikamoinen kiire koko ajan, joten onhan tässä härdelli päällä, hän lisää.

Työnantajalta Kaivonurmi saa kuitenkin tiettyjä vapauksia. Varsinkin kun Veikkausliigakausi alkaa.

- Olen siinä asemassa, että pystyn myös itse sopimaan ja järjestämään asioita. Työnantajan kanssa on sovittu tiettyjä juttuja. Arkipelit kauden aikana ovat ainakin haasteellisia ja silloin pyrin olemaan vapaalla tai lounaaseen asti töissä. Kun herää 5.45, on siinä pakko saada lepoa ennen peliä.

Viime kaudella Kaivonurmi pelasi KTP:n riveissä Ykköstä. Toiseksi korkeimmalla sarjatasolla on enemmän pelaajia, jotka tekevät Kaivonurmen tavoin päätoimisesti myös muita töitä. Nousu Veikkausliigaan pisti Kaivonurmen pohtimaan asioita tarkasti.

- Oli siinä miettimistä. Kyllä siinä tuli pohdittua, että miten käy pelihommien. Tämän takia jatkopäätös myös hieman venyi. Nyt lähdin mukaan ja pitkä vuosi on edessä, Kaivonurmi toteaa.

Joustoa tulee myös KTP:lta ja päävalmentaja Sami Ristilältä.

- En osallistu aamutreeneihin ollenkaan. Ja kyllä "Risu" tilanteen muutenkin ymmärtää ja on tietoinen tilanteesta. Joustoa on tullut ainakin toistaiseksi hyvin ja aika pitkälti tässä pitää mennä oma kroppaa kuunnellen.

- Pelisäännöt on kuitenkin sovittu Risun kanssa.

Aikaisen aamuherätyksen ja pitkän työpäivän jälkeen harjoituksiin meneminen ei ole aina helppoa.

- Kyllähän tässä vähän tasoitusta annetaan. On siinä iso ero mennä treeneihin väsyneenä töiden jälkeen.

Huippu-urheilijalle lepo, ruokavalio ja palautuminen ovat kaikki yhtä tärkeitä asioita kuin itse harjoittelu.

- Näissä asioissa ovat juuri ne isoimmat haasteet. Välillä on vaikeaa, Kaivonurmi myöntää.

KTP:ssa myös Ville Oksanen tekee töitä pelaamisen ohessa päätoimisesti.

- Välillä tämä on säätämistä. Ja kun pitkän päivän on jaloillaan, niin aika valmista kauraa sitä on illalla, Kaivonurmi kertoo.

Kaivonurmi löytää "tupla-työstään" myös positiivisia asioita.

- Päivän rytmi on ainakin selkeä. Treeneissä saa ajatukset pois töistä ja töissä sitten jalkapallosta. Olen kova miettimään ja pohtimaan futishommia, joten nyt ei ainakaan tule turhan paljon tätä tehtyä.

Kaivonurmi on 27-vuotiaana pelaaja parhaassa iässään. Hyvä koulutus, ammatti ja työpaikka ovat takataskussa.

- Olisihan se unelma vielä keskittyä vain jalkapalloon. Realisti pitää kuitenkin olla. Ihminen tarvitsee tietyn toimeentulon. Nautin molemmista asioista, ja nyt ne on yhdistetty pakonsanelemin syin.

- Jos tulisi paikka keskittyä vain urheiluun, niin totta kai sitä miettisin, Kaivonurmi kertoo.

KTP Veikkausliigassa

KTP:n nousu Veikkausliigaan kariutui viime kaudella Ykkösen päätöskierroksella, kun HIFK kiri ohi. Paikka Veikkausliigaan avautui kuitenkin FC Hongan vaikeuksien takia.

- Hommia tässä vielä riittää. Toivottavasti palaset loksahtavat kohdilleen niin kuin viime kaudella, Kaivonurmi toteaa.

- Nyt on kovempi sarja ja enemmän pelejä. Onneksi on vielä aikaa sarja-avaukseen, hyökkääjä jatkaa.

Kaivonurmi on Kuopion Palloseuran kasvatti. KuPS:n riveissä hyökkääjä pelasi Veikkausliigaa ensimmäisen kerran jo kaudella 2006.

- KuPS-pelejä odotan tosi paljon. Kiva päästä taas heilumaan Kuopion Keskuskentälle, Kaivonurmi heittää.

Nousijajoukkue KTP ei ole vielä lyönyt lukkoon virallisia tavoitteita kaudella 2015.

- Ellei niistä ole sitten juteltu siellä aamutreeneissä, Kaivonurmi naureskelee.

- Tässä vaiheessa on vielä turha miettiä mitään voimasuhteita. Ne näkyvät sitten, kun pelit alkavat. Nimillä ei ole mitään merkitystä. Se menestyy, kenellä homma toimii. Käytännössä kuka tahansa voi kenet tahansa voittaa. Ja aina joku joukkue myös yllättää.

Kotkassa jalkapallobuumi on korkealla. Sitä ei ainakaan laskenut nousu Veikkausliigaan

- Emme me lähde liigaan vain katselemaan vaan enemmänkin voittamaan. Meillä on hyvät mahdollisuudet mihin vain, jos vaan saamme homman toimimaan. Moni voi yllättyä, Kaivonurmi sanoo.

Kaivonurmi teki viime kaudella Ykkösessä 12 maalia.

- Kaikki onnistumiset ovat kotiin päin. Ehkä tavoite voisi olla, että teen enemmän maaleja kuin viimeksi Veikkausliigassa, jolloin taisin tehdä yhden per kausi KuPS:ssa. Turha näitä asioita on kuitenkaan liikaa miettiä. Nyt mennään vaan nauttimaan, Kaivonurmi päättää.

Jalkapallon Pelaajayhdistys - Pelin ja Pelaajan puolella

JPY:n kotisivut
JPY Facebook